Cel putin 25 de persoane au fost ucise, in urma eruptiei de marti seara a vulcanului Merapi, cel mai activ din Indonezia, potrivit unui nou bilant stabilit miercuri dimineata de autoritati.

Intre victime se afla si un barbat care, in opinia indonezienilor, personifica vulcanul, Mbah Marijan, "gardianul spiritual" al lui Merapi, considerat un munte sacru de multi dintre acestia, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

Marijan, in varsta de aproximativ 80 de ani, a fost descoperit in casa sa incendiata, la aproximativ patru kilometri de crater.

"Cel putin 25 de persoane au fost ucise, intre care si Mbah Marijan. Au murit, de asemenea, un jurnalist si doi salvatori indonezieni", a declarat Banu Hermawan, purtatorul de cuvant al Spitalului Sardjito din Yogyakarta, cel mai mare oras universitar din tara, situat la 25 de kilometri de crater. Intre morti se afla un bebelus in varsta de trei luni.



Merapi, cu o altitudine de 2.914 metri, a intrat marti in eruptie in zece reprize, proiectand in atmosfera nori de fum toxic si cenusa la o altitudine de pana la 1,5 kilometri, in jurul versantilor, care sunt dens populati din cauza solului foarte fertil. "Desi, de ieri nu s-a inregistrat nicio eruptie, persoanele trebuie sa ramana in adaposturi", a declarat Surono, insarcinat cu monitorizarea vulcanilor in Indonezia.

Autoritatile au ridicat luni alerta la nivelul maxim, in fata unui risc de eruptie iminenta, si au ordonat evacuarea a 19.000 de persoane care locuiesc pe versantii vulcanului. Insa, numerosi barbati, majoritatea agricultori, au refuzat sa plece, pentru a se ocupa de animale sau de culturi.

In total, peste un milion de persoane traiesc sub amenintarea unei eruptii. Insa, populatia este obisnuita cu "toanele" lui Merapi, care intra in eruptie la fiecare patru sau cinci ani, un ritm considerat scurt pentru un vulcan. De la jumatatea secolului al XVI-lea si pana in prezent, au fost inregistrate 68 de eruptii, dintre care unele devastatoare, precum cele din 1930 (1.400 de morti) si 1994 (60 de morti).

Ultima eruptie a avut loc in 2006, cand au murit doua persoane.

Cititi si: Ce catastrofe se mai intampla in lume?

Alerta de eruptie in Indonezia: zona vulcanului Merapi, evacuata

Citeste si:
Vacanța din Indonezia, un coșmar pentru Mira. Artista nu le dorește...
Vacanța din Indonezia, un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.