Mii de persoane care traiesc in apropierea vulcanului Merapi, din insula indoneziana Java sunt evacuate in tabere de refugiati.

De saptamani de zile, vulcanul Merapi a trosnit si a pufait, proiectand in cer nori grosi de fum si cenusa.
Asta noapte, insa, pe panta vulcanului a putut fi vazuta o dara de lava.

Savantii nu sunt siguri ca vulcanul va erupe, dar autoritatile au decretat starea de urgenta in zona si evacuarea obligatorie.

Camioanele militare i-au transportat pe localnici catre zone sigure, unde au fost cazati in corturi.
Dar foarte multi refuza sa plece, fie fiindca se tem sa-si lase casele si ogoarele de izbeliste, fie din motive religioase.

Chiar daca Indonezia e covarsitor musulmana, multi javanezi pastreaza credinte pre-islamice, iar pentru ei muntele Merapi e un simbol cultural-cheie.
Pe de-o parte, ei "citesc" agitatia vulcanului ca pe un semn rau, al unor posibile tulburari politice.
Pe de alta parte, exista credinta ca in varful lui se afla o imparatie cereasca, unde sufletele ajung dupa moarte.

Asa ca, pentru unii localnici, semnele date de vulcan au o semnficatie divina si trebuie "ascultate" si acceptate ca atare.

Batranul Marijan, in varsta de 80 de ani, venerat in zona ca un fel de mediator intre oameni si vulcan, a decis sa ramana acasa si multi ii urmeaza exemplul.
Oficialitatile indoneziene au sugerat ca l-ar putea evacua fortat pe batran, cazandu-l apoi intr-un hotel de lux, pentru ca restul satenilor sa paraseasca zona.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.