Vulcanul Merapi, situat pe insula indoneziana Java, a inceput sa erup, evacuand de trei ori fum si cenusa vulcanica, in contextul in care autoritatile au ordonat evacuarea a aproximativ 19.000 de locuitori din imprejurimi, anunta un expert citat de AFP.
"Am auzit trei explozii la ora 18.00 (14.00, ora Romaniei), iar cenusa a fost aruncata pana la 1.500 de metri", a declarat Surono. Potrivit MEDIAFAX, autoritatile sunt in stare de alerta maxima din cauza vulcanului Merapi, situat la o altitudine de 2.914 metri.

"Oamenii din anumite zone trebuie sa plece cat mai rapid", a declarat Surono, responsabil de gestionarea catastrofelor in Indonezia. Cateva mii din cei 19.000 de locuitori care traiesc pe o raza de zece kilometri in jurul vulcanului deja au fost evacuati, insa numeroase persoane refuza evacuarea. [Indonezia: Eruptie iminenta a vulcanului Merapi. 3000 de persoane evacuate ]

Vulcanul, situat la 26 de kilometri nord de orasul Yogyakarta, este cel mai activ din Indonezia, avand eruptii o data la patru ani.

Ultima eruptie a avut loc in iunie 2006, cand au murit doua persoane. Eruptia s-a produs dupa cutremurul din 27 mai 2006, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter soldat cu 5.800 de morti.

Eruptia cea mai grava a avut loc in 1930, cand 1.300 de persoane au murit. Peste 60 de persoane au murit in 1994 din cauza unor nori vulcanici toxici.

Citeste si: [Ce catastrofe se mai intampla in lume?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.