Autoritatile indoneziene au ridicat luni nivelul de alerta la maxim si au dispus evacuarea populatiei care traieste in apropiere de vulcanul Merapi, pe insula Java, dupa ce o eruptie pare iminenta.
La sfarsitul saptamanii trecute s-au produs scurgeri de lava si s-au inregistrat aproximativ 500 de miscari seismice, au anuntat surse oficiale locale, scrie AGERPRES.

La poalele muntelui Merapi locuiesc aproximativ 40.000 de persoane. S-a decis evacuarea localnicilor pe o raza de zece kilometri, in jurul craterului situat la o inaltime de 2.914 metri. Aflat la o distanta de 26 de kilometri de orasul Yogyakarta, vulcanul este cel mai activ din cele 69 de cratere in activitate in Indonezia.

Ultima lui eruptie dateaza din iunie 2006, cand doua persoane si-au pierdut viata, si care a intervenit la cateva zile dupa cutremurul cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, soldat cu aproape 5.800 de morti.

In cursul ultimelor zile s-au inregistrat doua scurgeri piroclastice si peste 500 de seisme. "Magma este impinsa in sus din cauza energiei seismice degajate, iar in prezent se afla la aproximativ 1 km sub crater", conform vulcanologului indonezian Surono.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.