Romania se afla pe locul 52 in clasamentul mondial al libertatii presei - Press Freedom Index 2010 - realizat de organizatia Reporters sans Frontieres, devansand, printre altele, tari precum Republica Moldova, Croatia, Grecia.

Comparativ cu anul trecut, Romania a coborat doua locuri, de pe 50 pe 52. In clasamentul de anul acesta Romania se afla la egalitate cu Insulele Maldive, se arata pe site-ul oficial al RSF.

In fruntea topului se regasesc si anul acesta statele din nordul Europei, prima pozitie fiind ocupata, la egalitate, de Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia si Elvetia. Aceste tari au fost urmate in clasament de Austria, Noua Zeelanda, Estonia, Irlanda si Danemarca, transmite MEDIAFAX.

  • Clasamentul pune in evidenta si realitati sumbre

"Cel mai recent clasament al nostru include surprize binevenite, pune in evidenta realitati sumbre si confirma anumite tendinte"
, a declarat Jean-Francois Julliard, secretarul general al Reporters Sans Frontieres, la lansarea celui de-al noualea raport anual privind libertatea presei.

"Mai mult ca niciodata, putem vedea ca dezvoltarea economica, reforma institutionala si respectul pentru drepturile fundamentale nu merg neaparat mana in mana. Apararea libertati presei este in continuare o lupta a vigilentei in tarile democratice ale vechii Europe si o lupta impotriva opresiunii si a nedreptatii in regimurile totalitariste inca raspandite pe glob. Trebuie sa salutam motoarele libertatii presei, cu Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia si Elvetia in fruntea lor. De asemenea, trebuie sa le aducem omagii activistilor pentru Drepturile Omului, jurnalisti si bloggeri din toata lumea, care apara cu mult curaj dreptul la libera exprimare. Soarta lor ne preocupa permanent. Reiteram cererea noastra de eliberare a lui Liu Xiaobo, simbol al luptei pentru libertatea de exprimare, care a aparut in China si pe care cenzura inca reuseste sa o tina in frau. Si avertizam autoritatile chineze sa nu aleaga un drum de pe care nu exista cale de intoarcere", a mai spus Jean-Francois Julliard.

Citeste si:
Eurovision 2022. EBU acuză că ne-am calificat prin fraudă
Eurovision 2022. EBU acuză că...

  • "Oile negre" ale libertatii presei din UE: Grecia, Bulgaria, Romania si Italia

Dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, 13 se regasesc pe primele 20 de pozitii ale clasamentului RSF. Celelalte 14 state UE s-au clasat sub pozitia 20, unele dintre ele regasindu-se foarte jos in clasament: Grecia (70), Bulgaria (70), Romania (52) si Italia (49).

Statele Unite ale Americii se afla pe locul 20, in timp ce Rusia ocupa locul 140, iar China pozitia 171. Pe de alta parte, Republica Moldova se situeaza pe pozitia 75 in clasamentul RSF.

RSF, care a implinit anul acesta 25 de ani de la infiintare, militeaza pentru libertatea presei si a libertatii de exprimare in intreaga lumea.

Cititi si: Presa, pericol national, dezbatuta la PE

Presa franceza: "Romania: Tentatia de a pune botnita presei"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.