Canalul de televiziune France24 a relatat, atat in editia de limba franceza, cat si in cea de limba engleza, despre faptul ca noua strategie nationala de securitate propusa de presedintele Traian Basescu vede presa ca o amenintare, iar jurnalistii se tem ca le este afectata libertatea de exprimare.

"Media - o amenintare la adresa securitatii nationale. Asta crede guvernul roman, iar presedintele Traian Basescu tocmai a semnat o noua strategie de securitate, restrangand ceea ce ziarele si alte media pot spune", afirma textul care insoteste pe site-ul France24 o inregistrare video de aproape noua minute ce dezbate aceasta tema, relateaza NewsIn.

"Firesc, jurnalistii au ridicat garda, temandu-se ca libertatea lor de exprimare se intoarce prea mult in anii comunisti, care s-au incheiat in urma cu doua decenii", explica France24.

Materialul filmat cuprinde un reportaj cu informatii despre contextul in care intervine noua strategie de securitate - nelipsind explicatiile despre austeritate si imaginile de la mitingurile sindicatelor - continua apoi cu o relatare telefonica de la corespondentul France24 in Romania, urmata de o dezbatere in studio cu o reprezentanta a Centrului pentru Studii Europene si Stiinte Politice din Paris, cercetatorul-asistent Adina-Crisan Revol. Observatiile, negative in ansamblu, se incheie cu concluzia ca pericolul realunecarii spre dictatura poate fi indepartat de un Parlament care trebuie sa demonstreze ca este democratic, dar si de contextul dat de faptul ca Romania este membra UE si NATO.

Site-ul publicatiei L'Express preia, de asemenea, reportajul de la France24, prezentat in limba franceza, sub titlul "Romania: tentatia de pune botnita presei". In numele securitatii nationale, jurnalistilor romani li se cere sa isi pondereze criticile, prea acerbe, in viziunea nepopularului guvern de la Bucuresti - este textul care introduce imaginile.

Lansat in decembrie 2006, France24 s-a dorit un CNN francez. Emite in engleza, franceza si araba. Este un canal care acopera in flux continuu actualitatile internationale din perspectiva franceza. France24 primeste in intregime finantare de la stat, in valoare de circa 80 de milioane de euro, prin compania Audiovisuel Exterieur de la France (AEF). Presedintele televiziunii este Alain de Pouzilhac, numit in functuie de presedintele Nicolas Sarkozy in urma cu doi ani.

Care sunt punctele slabe ale Romaniei?

"Presa ca o amenintare", comentata de jurnalisti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.