Scandalul raportului CSAT in care presa este privita drept o amenintare la siguranta nationala se regaseste, firesc, in paginile tuturor ziarelor centrale, care acorda spatii ample unui subiect ajuns, la fel de firesc, si in atentia presei internationale.

Adevarul contabilizeaza riscurile nationale aflate pe lista CSAT, printre care si "campaniile de presa efectuate la comanda". Atrag atentia cel putin doua citate, cu titlul de pseudo-explicatii. Primul ii apartine premierului Boc "Presa a fost inclusa in aceasta lista cu vulnerabilitati. Ne place sau nu ne place, este o realitate", iar cel de-al doilea, purtatorului de cuvant al presedintiei, Valeriu Turcan "Statul nu va lua masuri impotriva presei, rolul de corectare revine presei".

Cotidianul.ro deschide cu titlul "Ceausescu traieste in subsolurile Palatului Cotroceni. Basescu, la un pas de a instaura dictatura prin cenzurarea mass-media".

In articolul cu titlul "Strategia Nationala de Aparare impotriva presei", ziaristii de la Jurnalul National constata cum CSAT a decretat mass-media drept amenintare pentru stat. "In perioada cea mai neagra a istoriei romanesti a ultimelor decenii, Consiliul Superior de Aparare a Tarii emite un document care, la prima vedere, s-ar adresa doar institutiilor de forta - Strategia Nationala de Aparare (SNAp). Cu un cuvant inainte semnat de Traian Basescu, documentul 'reprezinta un instrument de lucru prin intermediul caruia, plecand de la nevoia apararii tarii, a intereselor, valorilor si obiectivelor nationale de securitate, se gestioneaza riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile'", potrivit NewsIn.

Gandul noteaza ca, potrivit consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, NATO si-ar fi pierdut increderea in Romania din cauza minciunii trusturilor care au spus ca fratele sefului statului face trafic de armament. In acelasi cotidian, Cristian Tudor Popescu scrie ca "toti cei care nu participa la campanii comandate, jurnalisti fara Rollsuri si yachturi, care inteleg sa-si faca onest meseria, nu exista pentru regimul Basescu".

Associated Press relateaza ca in Romania, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sustine ca presa, alaturi de terorism, coruptie si crima organizata, reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale. Agentia comenteaza ca jurnalistii romani considera documentul intocmit de CSAT drept o lovitura la adresa libertatii presei si democratiei.

Associated Press aminteste, in context, ca Romania a rasturnat acum 20 de ani regimul comunist, care exercita un control strict asupra presei.

Si postul sarb de radio B92 observa ca, in Romania, CSAT considera campaniile de presa discreditante pentru institutiile statului. B92 trece in revista si celelalte amenintari mentionate in documentul CSAT: politizarea institutiilor publice, coruptia, evaziunea fiscala, contrabanda si economia subterana.

Care sunt punctele slabe ale Romaniei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.