Monica Macovei a sustinut ca apartanenta si finantarea de catre politicieni a trusturilor de presa trebuie sa fie transparente si ca este necesar sa existe siguranta ca independenta editoriala este garantata, daca se doreste existenta unei prese libere.

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a spus in plenul PE ca "un Guvern de dreapta" a eliminat in 2006 insulta si calomnia din Codul Penal, in timp ce colegul ei, Iosif Matula, a spus ca in Romania trusturile importante de presa sprijina opozitia si il critica pe Traian Basescu.

Monica Macovei a precizat ca se alatura celor care sustin libertatea de exprimare si libertatea presei.

"In ceea ce priveste Romania, ma bucur sa va spun ca nici insulta, nici calomnia nu mai sunt infractiuni din 2006. Au fost eliminate din Codul Penal de un Guvern de dreapta. Deci, niciunui ziarist nu i se aplica niciun fel de sanctiune penala, nici in situatia regretabila in care disemineaza informatii false cu rea-credinta", a spus Macovei.

Ea s-a referit de asemenea la trusturile private de presa care "folosesc pe deplin libertatea de a critica, evident, pe aceia care sunt la putere".

"Si in Romania exista trusturi de presa care apartin unor politicieni si sunt finantate de politicieni si/sau de oameni de afaceri. Aceasta apartenenta si finantare trebuie sa fie transparente si trebuie sa ne asiguram ca independenta editoriala este garantata daca vrem sa avem o presa libera", a comentat Macovei, transmite Mediafax.

La randul sau, eurodeputatul PDL Iosif Matula a luat cuvantul explicand ca doreste sa prezinte situatia presei din Romania.

"Trusturile importante de presa apartin opozitiei sau unor importanti oameni de afaceri care sprijina opozitia. Cel mai recent exemplu este ultima campanie pentru alegerile prezidentiale cand candidatul in functie, Traian Basescu, era atacat in marea majoritate a presei. Acest lucru continua si in prezent, zi de zi. Faptul acesta este acceptabil doar in masura in care respecta criteriul veridicitatii, campaniile...santajul mediatic", a spus Matula, care nu a apucat sa termine fraza deoarece i-a fost taiat microfonul, el depasind timpul alocat.

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Eurodeputatul Victor Bostinaru a atras atentia in acest context asupra nominalizarii in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei a presei ca vulnerabilitate la adresa securitatii statului roman, fapt care contravine principiilor unei democratii moderne si unei tari membre a Uniunii Europene si a NATO. De asemenea, Victor Bostinaru a mai mentionat o serie de reactii din partea organizatiilor de presa nationale si internationale precum si inregistrarea la Comisia de Petitii a Parlamentului European a unor petitii din Romania pe acest subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.