Serviciile secrete saudite au alertat, "cu cateva zile in urma" autoritatile europene in legatura cu o noua amenintare terorista in Europa si in mod special in Franta, din partea gruparii al-Qaida din Peninsula Araba.
"Cu cateva ore sau cel mult cateva zile in urma", serviciile de informatii europene au primit "un nou mesaj al serviciilor saudite, care semnala ca al-Qaida din Peninsula Araba era, fara indoiala, activa sau intentiona sa intre in activitate", a afirmat ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, potrivit MEDIAFAX.
El a precizat ca amenintarea se refera la "continentul european si in special la Franta". [UE: Amenintarea terorisa e reala!]

"Amenintarea este reala, iar vigilenta noastra a ramas intacta", a adaugat Hortefeux, afirmand ca planul de securitate Vigipirate este mentinut la nivelul de alerta maxima, declansat in cazul unui risc iminent de atentat.


La sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie, autoritatile franceze au anuntat existenta unei amenintari reale la adresa Frantei si au facut apel la vigilenta. Ulterior, si Statele Unite i-au avertizat pe cetatenii americani care calatoresc in Europa in legatura cu "potentiale riscuri de atentate teroriste", in special la Paris. [Comandantul politiei franceze: Exista riscul unui "atentat important"]


  • Risc "foarte serios" de atentate teroriste in Marea Britanie

Marea Britanie se confrunta cu un "risc foarte serios" de atentate teroriste, a reiterat, luni, ministrul de Interne Theresa May, cu cateva ore inainte de publicarea prioritatilor de securitate nationala de catre Guvern, relateaza AFP, citata de MEDIAFAX.

"Exista o amenintare foarte serioasa din partea terorismului international - si de aceea nivelul amenintarii in Marea Britanie este sever", a anuntat May pentru postul de televiziune privat ITV. Marea Britanie a trecut in ianuarie la nivelul "sever" de amenintare terorista, al doilea dupa cel "critic" si urmat de "important", "moderat" si "scazut". "Aceasta inseamna ca un atac este foarte probabil si ca fiecare trebuie sa fie vigilent", a subliniat ministrul de Interne.

"Ceea ce noi observam astazi este ca sursele de amenintare sunt mai diversificate, dar suntem absolut siguri ca exista o amenintare foarte serioasa din partea terorismului international". Guvernul urmeaza sa publice luni raportul privind Strategia de securitate nationala, in functie de care se vor stabili cheltuielile bugetare in domeniul Apararii.

Potrivit expertilor militari, terorismul international si cel informatic se situeaza intre cele mai importante amenintari identificate in document. Riscul unui conflict militar se situeaza pe locul al patrulea, dupa riscurile naturale cum ar fi inundatiile, potrivit documentului ce enunta prioritatile de securitate si care urmeaza sa fie publicat in cursul zilei. Accentul pus pe terorism si terorism informatic se coordoneaza cu reorientarea asteptata a cheltuielilor din domeniul Apararii in favoarea unitatilor militare de interventie rapida, a serviciilor de informatii si a fortelor speciale si in detrimentul regimentelor de blindate si avioane care domina echipamentul inca din timpul Razboiului Rece.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Taierile bugetare vor afecta 7 pana la 8 la suta din bugetul Apararii, respectiv mai putin decat efortul initial de 10 la suta cerut de Ministerul Economiei. Numerosi ministri urmau sa faca fata unor reduceri de 25 la suta din cheltuielile lor, potrivit presei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.