Cel mai mare val de proteste a lovit Franta, dupa ce Guvernul a propus majorarea varstei de pensionare de la 60, la 62 de ani.

Potrivit autoritatilor, 3,5 milioane de oameni iau parte de greve si manifestatii in intreaga tara. Este cel mai mare val de proteste din 1995 pana acum. Atunci 2 milioane de francezi au iesit in strada, ceea ce a dus la vremea respectiva la caderea Guvernului.

Jumatate din zborurile de pe aeroportul Orly, o treime din zborurile de pe Charles de Gaulle si doua treimi din trenuri au fost blocate de francezii nemultumiti. De asemnea, cel mai mare port petrolier din Franta, “Fos-Lavera”, a fost inchis pe terrmen de 15 zile, ca rezultat al manifestatiilor. 10 din cele 11 rafinarii ale tarii sunt inchise, iar pretul Diesel a crescut in intreaga tara , transmite EUobserver.

Liderii sindicali avertizeaza Guvernul ca risca sa accentueze nemultumirea oamenilor si sa mareasca numarul protestatarilor daca va continua cu Legea Pensiilor, care vrea majorarea varste de pensionare cu inca doi ani. Potrivit unui studiu, 69% din populatia tarii sprijina protestele.

Desi francezii sustin ca vor continua protestele, prim-ministrul Francois Fillon a calificat greva ca fiind “iresponsabila”. “Suntem hotarati sa continuam aceasta reforma, indiferent de consecinte”. Pana acum guvernul nu a aratat semne de “retragere”.

  • Situatia din Romania

La fel ca si in Franta, si in Romania, Guvernul este pe punctul de a aproba Legea Pensiilor care va majora varsta de pensionare, pentru femei la 63 de ani si pentru barbati la 65. Cu toate astea, romanii si-au vazut linistiti de treaba, nepasatori in fata modificarilor care le vor afecta viata.

Cu toate ca votul a fost fraudat in Camera Deputatilor, iar opozitia a depus mai multe contestatii, CCR a declarat legea constitutionala, iar aceasta este pe punctul de a fi promulgata. [Boc: Viata ne va obliga sa egalizam varstele de pensionare]

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

In Romania, in ciuda faptului ca speranta de viata este cea mai scazuta din intreaga Uniune Europeana, oamenii nu au iesit in strada si nu si-au manifestat public nemultumirea fata de modificarile Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.