Justitia americana s-a pronuntat, marti, in cadrul dezbaterii asupra tabu-ului homosexual in armata, interzicand administratiei sa aplice legea care obliga, incepand din 1993, militarii gay sa isi ascunda orientarea sexuala, cu riscul excluderii din armata, relateaza AFP.

Judecatoarea Virginia Phillips, din cadrul Tribunalului Federal Los Angeles, a hotarat ca legea "don't ask, don't tell" (DADT, "nu intreba, nu spune") "nu respecta drepturile fundamentale ale militarilor americani, incalca dreptul la o aplicare egala a legii si dreptul la libertatea de exprimare".

In opinia judecatoarei, acest text incalca primul si al cincilea amendament din Constitutia americana. Astfel, ea a "interzis" Statelor Unite sa "aplice legea si sa o utilizeze contra vreunei persoane aflata sub jurisdictie (americana) sau la ordinul" sau, transmite MEDIAFAX.

Ea a dispus ca "secretarul Apararii sa suspende sau sa intrerupa orice ancheta, concediere sau procedura in curs, declansata in virtutea acestei legi".

Hotararea judecatoarei Phillips a fost imediat salutata de Servicemembers United, cea mai mare organizatie a militarilor si fostilor combatanti gay si lesbiene din Statele Unite.


"Hotararea judecatoarei Phillips este un nou pas, curajos si istoric, in directia buna, un pas pe care Congresul intarzie sa il faca", a declarat, intr-un comunicat, Alexander Nicholson, directorul asociatiei.

"Insa, fara a aduce atingere importantei acestei vesti, vrem sa avertizam contra unei eventuale suspendari a hotararii de catre o Curte de apel. Daca aceasta din urma vrea sa se plaseze de partea buna a istoriei, va confirma aceasta hotarare justa si mult timp sperata", a adaugat el.

Hotararea lipsita de orice ambiguitate a justitiei americane transeaza tergiversarile Senatului american, care a respins, la sfarsitul lui septembrie, pentru o perioada nedeterminata, examinarea in vederea abrogarii legii, sustinuta de presedintele Barack Obama si de seful Statului Major Interarme, Michael Mullen.

Citeste si:
George Burcea a dat-o de gol pe Andreea Bălan. Ce i-a transmis...
George Burcea a dat-o de gol...

Senatorii republicani, care se opun, in general, abrogarii, cer sa li se prezinte concluziile unui studiu al Pentagonului asupra modului in care sa se puna capat tabu-ului homosexualitatii in armata, inainte de orice vot asupra acestei probleme.

Parlamentarul republican Howard P. McKeon, a cerut marti administratiei sa faca apel impotriva hotararii, calificata drept "schimbare pripita", care ar putea "avea un impact negativ asupra militarilor si familiilor lor".

Potrivit ultimelor sondaje, populatia americana este favorabila ca acestui tabu al homosexualitatii in armata sa i se puna capat.

Pentagonul, prin purtatoarea sa de cuvant Cynthia O. Smith, a declarat ca "tocmai a luat cunostinta" de hotararea judecatoarei Phillips. "Noi suntem pe cale sa studiem si sa discutam cu Departamentul Justitiei", a adaugat ea.

Citeste si:
Un barbat din SUA, condamnat pentru uciderea a 3 homosexuali in...
Un barbat din SUA, condamnat...

Legea DADT a fost adoptata in 1993, sub administratia Bill Clinton. Ea era considerata, la vremea respectiva, un compromis. De o parte, autoritatile nu-i intreaba pe militari care este orientarea lor sexuala, pentru a nu fi nevoite sa-i excluda pe homosexuali, asa cum cere legea, iar pe de alta parte militarii homosexuali sunt obligati sa isi ascunda orientarea sexuala.

Abrogarea DADT se bucura de sustinerea cantaretei Lady Gaga, care s-a implicat puternic pe retelele Facebook si Twitter impotriva acestei legi. Ea i-a acuzat pe republicani, in special pe fostul candidat la Casa Alba senatorul John McCain, care se afla in fruntea celor care se opun abrogarii, de "obstructie rusinoasa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.