Guvernul ungar intentioneaza sa concedieze anul viitor circa 25.000 de angajati din sectorul public si ar putea introduce o taxa speciala in sectorul energiei, pentru a respecta angajamentul fata de UE privind reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, potrivit unui site local citat de Reuters.

Respectarea angajamentului referitor la deficitul bugetar este esentiala pentru pastrarea increderii investitorilor si atragerea de fonduri UE.
Este putin probabil insa ca autoritatile sa comunice masuri concrete de austeritate inaintea alegerilor locale din aceasta luna.

Pe site-ul index.hu a a aparut marti o stire potrivit careia ministerele trebuie sa reduca numarul de angajati cu 5%, in 2011, iar unele institutii de stat cu 10%, potrivit unui proiect al bugetului aferent anului viitor, transmite MEDIAFAX.

Masurile ar putea duce la concedierea a pana la 25.000 de angajati, la reducerea bonusurilor, in timp ce alte zeci de mii de persoane si-ar putea pierde slujbele daca statul va reduce finantarea autoritatilor locale.

Ministerul Economiei nu a comentat informatia. Reprezentantii institutiei au raspuns insa unor intrebari anterioare ale Reuters privind posibile concedieri ca guvernul vrea sa faca administratia publica mai eficienta si mai putin costisitoare.

Index.hu estimeaza ca economiile aduse de astfel de masuri ar putea fi de pana la 300 miliarde forinti (1,52 miliarde dolari), respectiv 1% din PIB.

Separat, site-ul a relatat, fara sa mentioneze sursa informatiei, ca guvernul va mentine in 2011 taxa pentru sectorul financiar, menita sa aduca in acest an 200 de miliarde de forinti (un miliard de dolari) si va introduce o taxa speciala pentru sectorul energetic, care va alimenta bugetul cu 30 miliarde de de forinti.

Din ianuarie 2012, guvernul va reduce impozitul pe profit la nivelul 10% pentru toate companiile, masura urmand sa fie aprobata anul viitor. In luna mai, guvernul a redus impozitul pe profit de la 19% la 10% pentru companiile cu venituri de sub 500 milioane de forinti. Pentru venituri mai mari, impozitul a fost mentinut la 19%.

In cazul populatiei, impozitul pe venit va fi de anul viitor de 16%, iar sistemul va include deduceri personale progresive, in functie de numarul de copii.

Citeste si:
Concedieri în masă în România. Ciolacu: „Este normal să se întâmple...
Concedieri în masă în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.