Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a propus luni blocarea colonizarii in schimbul recunoasterii Israelului ca "stat evreu". Demers este respins de palestinieni, care considera ca nu are legatura cu procesul de pace.

"In cazul in care conducerea palestiniana va recunoaste Israelul ca stat al poporului evreu, voi fi pregatit sa reunesc Guvernul pentru a cere un nou moratoriu privind constructiile in coloniile evreiesti din Cisiordania ocupata", a declarat Netanyahu.
"Deja am transmis acest mesaj prin intermediul canalelor discrete, iar acum il transmit public", a precizat acesta, citeaza MEDIAFAX.

Totodata, Netanyahu a dat asigurari ca aceasta nu este o conditie pentru negocieri, ci o masura pentru restabilirea increderii. "Aceasta chestiune nu are legatura cu procesul de pace, nici cu obligatii pe care Israelul nu le-a indeplinit. Respingem aceasta propunere", a replicat principalul negociator israelian, Saeb Erakat.

  • Palestinienii, impotiva demersului

Palestinienii au respins in mai multe randuri solicitarile lui Netanyahu referitoare la caracterul evreisc al statului israelian, argumentand faptul ca recunosc Israelul din 1993, dupa un schimb de scrisori intre fostul presedinte OEP Yasser Arafat si fostul premier israelian Yitzhak Rabin. Acestia considera ca recunoasterea statului evreu ar fi o renuntare la dreptul de revenire a refugiatilor palestinieni pe teritoriile pe care le detineau inainte de crearea Israelului, in 1948.

Israelul este supus unor intense presiuni internationale pentru instituirea unui nou moratoriu in legatura cu constructiile din coloniile israeliene
.

Liga Araba a acordat un termen de o luna Statelor Unite pentru depasirea acestui obstacol in calea negocierilor directe initiate pe 2 septembrie la Washington.

Cu ocazia reuniunii liderilor arabi, la Syrte (Libia), Mahmoud Abbas a declarat ca Israelul a abrogat de facto acordurile din 1993 privind autonomia palestiniana. Liderul palestinian a expus mai multe optiuni: infiintarea unui stat palestinian in frontierele din 1967, recunoscut de Statele Unite, si sesizarea Consiliului de Securitate ONU sau a Adunarii Generale ONU privind plasarea teritoriilor ocupate sub tutela internationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.