Judecatorii din Marea Britanie nu vor mai putea folosi cuvantul "tigan", potrivit unui nou set de reguli, acesta fiind inlocuit cu sintagma "membru al comunitatii nomade"

Ordinul face parte dintr-un ghid in care judecatorii si magistratii sunt avertizati ca trebuie sa "recunoasca si sa elimine" prejudecatile personale. Cartea furnizeaza o lista cu persoane care pot fi "dezavantajate din punct de vedere social si economic" si care au nevoie de ajutor special pentru a se asigura ca sunt tratate cu corectitudine, relateaza Daily Mail, in editia electronica de sambata.

Potrivit MEDIAFAX, aceasta lista include minoritatile etnice, cele religioase, persoanele cu dizabilitati, femeile, copii, persoanele in varsta, homosexualii si lesbienele, transsexualii si "cei care din cauza saraciei sau a altor motive sunt marginalizati din punct de vedere social sau economic".

In sectiunea intitulata "Romi/tigani/nomazi", ghidul stipuleaza: "Aceste grupuri sunt recunoscute ca grupuri etnice desi nu exista statistici oficiale in legatura cu numarul acestei populatii".

"Termenul «tigan» este considerat de obicei ca fiind peiorativ; «membru al comunitatii nomade» ar putea fi acceptabil, dar trebuie sa se acorde atentie si sa se evite orice supozitii", precizeaza ghidul.

"Cei din Marea Britanie sunt mandri sa fie numiti tigani. Nu se supara ca sunt numiti tigani", a declarat insa Joseph Jones, secretarul organizatiei Gipsy Council. "Nu este un nume care vine din comunitatea roma, iar unora nu le place din acest motiv", a adaugat el, precizand ca descrierea tiganilor ca "membri ai comunitatii nomade" este "prea simplista". "Problema cu aceasta sintagma este ca amesteca persoane care fac parte dintr-un grup etnic cu persoane care nu fac parte", a continuat el.

Alte cuvinte interzise sunt "invalid", "handicap mental" sau "imobilizat in carucior cu rotile". In locul lor, judecatorii ar trebui sa foloseasca termenii "persoana cu dizabilitati", "dificultati de invatare" si "utilizator de scaun cu rotile".

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.