International30 Septembrie 2010

Lectura de 3 minute

Pana in momentul in care Romania va intra in Spatiul Schengen a mai ramas mai putin de un an, ceea ce se pare ca starneste "ingrijorare" in interiorul Uniunii Europene prin pricina probleme integrarii romilor. Astfel, autoritatile de la Roma se gandesc sa elaboreze o serie de norme care le-ar permite expulzarea rapida a cetatenilor considerati "problematici".

Luni, in cadrul unei intalniri pe tema emigratiei, la care au mai participat primarul din Milano, Letizia Moratti si prefectul proviciei Milano, Gian Valerio, ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, si-a exprimat preocuparea in legatura cu perspectiva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in 2011, cerind Guvernului si Parlamentului din Italia sa elaboreze norme pentru expulzarea cetatenilor UE care incalca legea, scrie Ziarul de Vrancea.

  • Cei vizati de Maroni: "Nomazii"

"Este nevoie de un semnal clar in perspectiva unor termene-limita importante, cum ar fi intrarea Romaniei in Spatiul Schengen. (...) Voi propune Guvernului si Parlamentului sa fie oferita posibilitatea expulzarii si a cetatenilor europeni care nu respecta directiva din 2004 (n.r. privind libera circulatie in spatiul european)
", a declarat Maroni.

Acesta, care este membru al formatiunii extremiste Liga Nordului, considera ca Milano este un model de succes in privinta gestionarii situatiei romilor. In aceasta ordine de idei, in urma cu doua saptamani, Roberto Maroni declara ca actiunile de demolare a taberelor de nomazi din Italia vor continua, subliniind ca nu este vorba de un demers pe criterii etnice, informeaza Telegraf Online.

De doi ani am aplicat politica noastra care nu ii vizeaza pe romi, cum se intampla in Franta cu Nicolas Sarkozy, ci vizeaza taberele ilegale unde traiesc romi, imigranti clandestini sau chiar cetateni italieni. Politica noastra nu este o actiune de tip etnic. Mergem inainte cu aceasta politica, in pofida initiativelor de contestare”, a precizat atunci Roberto Maroni.

Citeste si:
Salvamar român, erou în Italia. A salvat viața unui copil de 12 ani
Salvamar român, erou în...

Potrivit Adevarul, cei vizati sunt in primul rand "nomazii" care nu lucreaza si nu au un domiciliu fix. Pentru Maroni, problema principala este ca „normele UE prevad ca cetatenii comunitari pot sta 90 de zile in alt stat, fara sa mentioneze care sunt intrumentele de verificare ale acestei perioade". Noul proiect ar putea ajunge saptamana viitoare pe masa parlamentarilor de la Roma si dincolo de efectele inevitabile asupra "nomazilor", ar putea distrage atentia opiniei publice de la criza fara precedent de pe scena politica.

  • Este Bulgaria "impotriva" romilor?

Comisia Europeana a calificat, ieri, ca inacceptabile declaratiile ministrului bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, potrivit caruia comunitatea romilor reprezinta ”un incubator care genereaza criminalitate”, chiar in ziua in care acest oficial a efectuat o vizita la Bruxelles. Totodata, acesta a declarat ca va pleda pentru ca, "in vederea integrarii romilor, sa fie oferiti bani statului bulgar si nu fundatiilor din aceasta tara”, mai scrie Telegraf Online.

"In ultimii 20 de ani, diverse organizatii neguvernamentale au primit multi bani, dar nu a fost realizat nimic. Vedem doar ca «sefi» ai romilor locuiesc in palate somptuoase, in timp ce ghetourile unde traiesc cei mai multi romi se extind”, a precizat Tvetanov intr-un interviu acordat ziarului bulgar "24Ceasa".

In ceea ce priveste aceasta problema, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a declarat: ”CE nu leaga aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de problema din Franta a etnicilor romi apartinand celor doua tari.”

Citeste si:
Consiliului Minoritatilor Nationale solica demisia primarului din Targ
Consiliului Minoritatilor...

Cititi si: Ce mai desparte Romania de Spatiul Schengen?

Va afecta demisia lui Blaga aderarea Romaniei la Schengen?Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.