Ministrul german al Afacerilor Europene, Werner Hoyer, a declarat, marti, la Bucuresti, ca Romania va adera la Spatiul Schengen de indata ce vor fi indeplinite criteriile necesare, el evitand insa sa mentioneze o data.

"Este de dorit si realist sa speram ca Romania va adera in curand la Spatiul Schengen. Criteriile sunt foarte clare. Ele trebuie indeplinite si, de indata ce sunt indeplinite, Romania poate adera. Nu as mentiona o data pentru ca nu este o chestiune de calendar, ci este vorba despre a lucra la o lista de criterii", a declarat Werner Hoyer, potrivit MEDIAFAX.

  • MCV, o conditie pentru aderarea Romaniei la UE

Intrebat despre o eventuala legatura intre aderarea la Schengen si MCV, Werner Hoyer a subliniat ca in mod formal nu exista o astfel de conexiune.

"As fi complet nepolitic daca as lasa impresia ca intrarea in Schengen, care este deja un pas foarte foarte substantial, poate avea loc intr-un moment in care lista de indatoriri din Tratatul de integrare in UE, care include acest Mecanism, nu a fost rezolvata. Deci, noi urmarim cu mare atentie ceea ce ne raporteaza Comisia pe aceasta tema. Am avut un schimb de vederi pe aceasta tema pentru ca am sentimentul ca in Romania multa lume nu crede ca ceea ce este in raportul Comisiei este corect", a raspuns ministrul.

Hoyer a amintit ca MCV a fost o conditie pentru aderarea Romaniei la UE. "Deci, este un instrument de consolidare a increderii. Folositi-l si faceti-l redundant", a spus el.

  • MAE: Aderarea la Schengen trebuie facuta fara nicio legatura cu alte dosare

La randul sau, secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Bogdan Aurescu, a apreciat ca aderarea la Spatiul Schengen trebuie facuta fara nicio legatura cu alte dosare precum MCV sau problematica roma. Totodata, oficialul roman a tinut sa sublinieze ca autoritatile romane si-au facut datoria in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de aderare la Schengen, adaugand ca Romania va fi pregatita pentru a deveni membra a spatiului Schengen in martie 2011.

"Am prezentat stadiul in care se afla pregatirile noastre in vederea aderarii la Schengen. Evaluarea autoritatilor noastre este ca noi, practic, ne-am facut datoria si cred ca si colegii nostri din MAE german sunt de acord ca sunt indeplinite criteriile Schengen. Vom fi gata la timp, in martie, sa devenim membri ai Spatiului Schengen", a spus Bogdan Aurescu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"In ceea ce priveste MCV, exista deplina dorinta din partea autoritatilor romane de a indeplini toate conditiile si de a face toate reformele necesare pentru eliminarea acestui mecanism cat mai curand cu putinta", a adaugat secretarul de stat din MAE roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.