Lipsa de "dragalasenii diplomatice" a lui Nicolas Sarkozy la summitul UE a facut "o favoare" Uniunii, obligand-o sa analizeze problema romilor, comenteaza presa germana.

  • Nicolas Sarkozy a obligat UE sa accepte problema romilor, considera presa germana

Desi Sarkozy "nu si-a facut multi prieteni in UE prin apararea agresiva a expulzarii romilor", comentatorii germani considera ca acesta a facut un serviciu Uniunii Europene, impunand pe agenda acesteia subiectul romilor, potrivit MEDIAFAX.

"Guvernul Sarkozy are dreptate cand cere unor tari ca Romania sa faca mai mult pentru romi. Este greu sa-l condamni pentru ca a actionat impotriva taberelor ilegale din Franta". Jurnalistii remarca insa ca motivele lui Sarkozy sunt gresite, deoarece acesta incearca, "din motive populiste", sa prezinte problema romilor din Franta drept "cea mai mare problema" a tarii, "o idee absurda".

Sarkozy nu este primul presedinte francez care se implica intr-o confruntare cu Comisia, in pofida faptului ca aceasta "pare neintententionata", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ziarul sustine ca presedintele francez nu a intentionat sa transforme "ofensiva deportarilor intr-un subiect de dezbatere europeana" si ca, desi cauta aliati in acest demers, "a gasit doar unul, in persoana premierului italian Silvio Berlusconi".

  • "Problema romilor, ascunsa sub covor"

"Cu izbucnirile de la summit-ul UE, Sarkozy a facut, de fapt, tuturor o favoare. Daca s-ar fi purtat mai diplomatic, problema romilor in UE ar fi disparut intre zambete politicoase"
, scrie The Financial Times Deutschland, subliniind faptul ca "atacurile acestuia au facut imposibila ascunderea problemei sub covor".

Liderii Uniunii trebuie sa hotarasca, acum, cum sa rezolve doua probleme: "cum sa reactioneze fata de populistii care nu respecta legea europeana" si "ce se va intampla cu romii".

Disputa intre Reding si Sarkozy "are si o parte buna", este de parere Berliner Zeitung, adaugand faptul ca: "Desi nu este foarte probabil, exista o mica speranta ca Uniunea ar putea actiona pentru a gasi o linie comuna", care ar permite ca "romii sa nu mai fie (mingea) de fotbal a unor lideri politici care urmaresc sa castige voturi".

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.