Cinci medici sud-africani au fost trimisi in judecata pentru ca faceau transplanturi ilegale de rinichi pentru cetateni israelieni bogati, folosind organe luate de la romani sau brazilieni saraci, informeaza SBS.

Alaturi de cei cinci, a mai fost pus sub acuzare si Richard Friedland, seful celui mai bun spital privat din Africa de Sud, apartinand grupului Netcare.

Procurorii spun ca, la Spitalul St. Augustine din Durban, au avut loc aproape 110 operatii ilegale de transplant, intre 2001 si 2003, transmite MEDIAFAX.

  • Cetateni bogati si transplanturi urgente, dar ilegale

Potrivit ziarului The Times, citat de SBS, cetatenii israelieni care aveau nevoie de transplanturi urgente plateau furnizorii de rinichi pentru a le gasit organele. In prima faza, rinichii erau adusi tot din Israel, dar ulterior au fost recrutati cetateni romani si brazilieni, ai caror rinichi erau mult mai ieftini. Israelienii care si-au donat ilegal rinichii primeau aproximativ 20.000 de dolari, in vreme ce brazilienii si romanii primeau in jur de 6.000 de dolari.

In urma cu cinci ani, politia israeliana a incercat sa-l aduca in fata legii pe liderul retelei de medici, israelianul Ilan Perry, insa nu au reusit. In prezent, Perry a devenit martorul principal in proces, noteaza The Times.

Reprezentantii Netcare au spus ca nu sunt implicati in operatiile ilegale, precizand ca se vor apara daca vor fi chemati in fata instantei.

Acuzatii au de infruntat 109 capete de acuzare, inclusiv frauda, fals si constituirea unei retele de crima organizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.