Pusti de asalt AK47 fabricate in Romania si carabine Bushmaster AR-15 sunt cele mai importante tipuri de arme aduse ilegal din SUA in Mexic si utilizate de cartelurile de droguri din aceasta tara, avertizeaza un raport american privind traficul cu arme.

Acest raport ofera detalii despre abundenta de arme provenind din Statele Unite livrate cartelurilor mexicane, lucru care cat de "neadecvate" sunt eforturile Washingtonului de a stopa traficul de arme catre Mexic, comenteaza Washington Post in editia online, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit autorilor raportului, Colby Goodman si Michel Marizco, cel putin 62.800 din cele peste 80.000 de arme de foc confiscate de autoritatile mexicane, din decembrie 2006 si pana in februarie 2010, provin din Statele Unite. Traficul transfrontalier se ridica la o rata de pana la 5.000 de arme pe an, iar principalele doua tipuri de pusti sunt pusca de asalt AK47 produsa in Romania si carabina Bushmaster AR-15, potrivit raportului.

Aceste arme sunt utilizate de traficantii mexicani de droguri pentru a produce pierderi foarte importante in randul politiei mexicane si altor forte de securitate, care uneori sunt mai prost inarmate. Peste 2.000 de politisti si agenti federali se afla intre cele 28.000 de persoane ucise in ultimii patru ani, in violentele legate de traficul de droguri. Autorii raportului, care au fost sprijiniti de Woodrow Wilson Center si de Universitatea din San Diego, precizeaza ca un singur magazin de arme din Houston (statul Texas, in sudul Statelor Unite) a furnizat cartelurilor 339 de arme de asalt, pusti si pistoale in doar 15 luni, cu care au fost ucisi 18 ofiteri si civili.

De-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul functioneza aproximativ 7.000 de magazine de arme. Majoritatea nu sunt obligate sa notifice autoritatile, chiar daca o persoana cumpara zeci de arme de asalt intr-o perioada scurta de timp. In anul fiscal 2009, agentii americani au revocat licentele a 11 magazine, din cauza unor ilegalitati. Imediat ce sunt cumparate, de obicei de catre persoane utilizate de intermediari ai cartelurilor, armele sunt trecute ilegal si cu usurinta peste frontiera.


Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a provocat, saptamana trecuta, o dezbatere, sugerand ca bandele de traficanti de droguri din Mexic ar incepe sa semene cu o miscare de insurgenta, precum cea din Columbia. Clinton "are dreptate, in masura in care cartelurile au preluat efectiv controlul asupra unor parti ale tarii, unde, potrivit presedintelui mexican, Felipe Calderon, «incearca sa inlocuiasca statul»", comenteaza publicatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.