Parisul considera "inacceptabile" declaratiile facute vineri de liderul cubanez Fidel Castro, care a apreciat ca romii expulzati din Franta sunt victimele unui fel de "Holocaust rasial".
"Aceasta utilizare a Holocaustului de catre domnul Castro arata ignoranta sa in domeniul istoriei si dispretul fata de victime. Astfel de afirmatii sunt inacceptabile", a declarat Bernard Valero pentru AFP, in timpul unei reuniuni a ministrilor de Externe din tarile UE, desfasurata la Bruxelles. "Faptul ca domnul Fidel Castro se intereseaza in sfarsit de drepturile omului este insa ceva cu adevarat revolutionar", a adaugat el.

Potrivit MEDIAFAX, Castro a apreciat vineri, intr-un mesaj citit dupa prezentarea partii a doua a autobiografiei sale, ca romii repatriati de Franta sunt "victimele unui alt fel de Holocaust rasial" si "ale cruzimii extremei-dreapta franceze, care a afectat deja 7.000 dintre ei".

Ministrul francez pentru Imigratie, Eric Besson, a afirmat ca, in perioada 1 ianuarie - 26 august, 8.313 romani si bulgari au fost repatriati din Franta, marea majoritate voluntar, in timp ce in 2009 numarul repatrierilor a fost de 9.875.


  • Campaniile impotriva romilor se raspandesc in Europa

Institutiile europene pot face putine lucruri impotriva unui guvern hotarat, iar campaniile impotriva romilor, similare celei din Franta, se raspandesc in Europa, comenteaza Time.

UE nu are autoritatea de a interfera cu afacerile interne ale guvernelor nationale, atata timp cat acestea nu incalca drepturi comunitare, comenteaza revista, referindu-se la "recentul program al Frantei de a trimite fortat in tarile de origine" romi romani si bulgari, care "a inspirat alte cateva tari europene sa ia masuri similare", scrie MEDIAFAX.

Ofensiva franceza reaminteste "pachetul de securitate" italian din 2008, care a avut ca rezultat desfiintarea taberelor de romi si expulzarea imigrantilor care nu au putut dovedi ca au un loc de munca stabil. In ultimii doi ani, Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Belgia au luat masuri impotriva romilor sau si-au anuntat intentia de a lua astfel de masuri, adauga Time.

Rob Kushen, director executiv al Centrului european pentru drepturile romilor, cu sediul la Budapesta, a afirmat ca au existat intotdeauna prejudecati latente impotriva romilor, insa criza economica a accentuat sentimentele impotriva acestora.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

"Cand esti in declin, este convenabil sa acuzi pe cineva", spune el. "Europa este, pentru multi, un far al drepturilor omului, insa, din pacate pentru romi, acest ideal este un mit. Este o tragedie, iar lucrurile s-au agravat - violentele, segregarea, abuzurile, evacuarile si distrugerea caselor lor s-au accelerat", afirma Kushen.

Iar discriminarea impotriva romilor este cel mai vizibila in Europa de Est, unde si traiesc cei mai multi dintre ei, afirma Time.

La alegerile parlamentare din aprilie din Ungaria, partidul de extrema-dreapta Jobbik, care militeaza pentru instalarea romilor in tabere speciale, s-a clasat pe locul al treilea, cu aproape 17 la suta din voturi.

In Slovacia, un barbat inarmat a ucis in august sase membri ai unei familii de romi, intr-un atac care pare sa fi avut motivatie rasiala. Iar guvernul ceh a prezentat abia anul trecut scuze pentru sterilizarea ilegala a femeilor rome, o practica despre care grupurile pentru apararea drepturilor omului afirma ca a fost utilizata pana in 2003.

Citeste si:
Spotawheel introduce „Spotawheel GO” și deblochează valoarea pieței...
Spotawheel introduce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.