Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie care cere Frantei si altor state ale Uniunii Europene sa "suspende imediat" expulzarile romilor, care au generat controverse in ultimele saptamani, relateaza AFP. Rezolutia adoptata atrage atentia ca expulzarile in masa si colectarea datelor biometrice sunt ilegale, subliniind ca sunt incalcate prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale, informeaza un comunicat oficial.

Aceasta rezolutie, care a fost prezentata de socialisti, liberali, verzi si comunisti, a obtinut 337 de voturi pentru si 245 impotriva.

Parlamentul se declara "preocupat de masurile luate de autoritatile franceze, precum si de autoritatile din alte state membre, impotriva romilor si a nomazilor, prevazand expulzarea lor".

Rezolutia adoptata cere Parisului si celorlalte autoritati "sa suspende imediat toate expulzarile de romi".

O alta rezolutie, prezentata de dreapta, prin intemediul Partidului Popular European, principalul grup politic din cadrul Parlamentului, dar si de eurodeputati eurosceptici, din cadrul ECR, care nu condamna politica franceza fata de romi, a fost respinsa de Legislativ, transmite MEDIAFAX.

Textul adoptat critica, de asemenea, recenta reuniune asupra imigratiei si liberei circulatii, organizata la Paris, la initiativa Guvernului francez. Rezolutia insista asupra faptului ca aceste subiecte tin, potrivit textului, "de competenta Uniunii Europene".

"Aceasta atitudine a fost insotita de un val de stigmatizare a romilor si de o denigrare a tiganilor in discursurile politice", arata textul. "Dreptul tuturor cetatenilor Uniunii si membrilor familiilor lor de a circula si a sta, in mod liber, pe teritoriul Uniunii constituie un pilon al cetateniei Uniunii, asa cum este aceasta definita de tratate", subliniaza rezolutia.

Franta sustine ca toate actiunile de desfiintare a taberelor si expulzarile se desfasoara in cadrul legilor Republicii si reglementarilor europene.

Comisia si-a exprimat, marti, aprobarea generala cu privire la garantiile aduse de Franta, in pofida faptului ca intentioneaza sa supravegheze indeaproape situatia.

  • PE: Colectarea datelor biometrice este "ilegala"

Eurodeputatii au atras atentia ca prin colectarea datelor biometrice se incalca prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.
Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

PE respinge "orice declaratii care coreleaza minoritatile si imigratia cu infractionalitatea si care dau nastere unor stereotipuri discriminatorii", exprimand ingrijorarea in legatura cu "retorica instigatoare si vizibil discriminatorie" care a caracterizat discursurile politice in perioada in care au avut loc repatrierile romilor.

Potrivit rezolutiei, situatia romilor din Europa nu trebuie sa afecteze viitoarea aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.
[Parisul spune "NU" aderarii Romaniei la spatiul Schengen?]

Rezolutia indeamna UE si statele membre sa promoveze integrarea romilor, subliniind necesitatea adoptarii unei strategii comune la nivelul UE in acest sens.

  • Eurodeputat roman: Restrictia impusa romanilor si bulgarilor este absurda

Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a pledat, in sedinta plenara de la Strasbourg, pentru anularea restrictiilor privind libera circulatie a romanilor si bulgarilor pe piata europeana a fortei de munca. Europarlamentarul PSD a criticat lipsa de realism si ipocrizia dublului standard din partea unor lideri occidentali, o dovada fiind situatia romilor din Franta, afectati inclusiv din cauza interdictiilor de a-si gasi un loc de munca.
Citeste si:
SUA vor incepe sa expulzeze milioane de imigranti ilegali, anunta...
SUA vor incepe sa expulzeze...

"Libera circulatie a lucratorilor este un principiu fundamental al pietei unice, iar starea de fapt nu face decat sa confirme absurditatea restrictiei impuse romanilor si bulgarilor. Economia europeana resimte impactul imbatranirii populatiei si al insuficientei fortei de munca in anumite domenii, iar migratia lucratorilor devine o solutie necesara", a subliniat Corina Cretu.

Europarlamentarul roman a precizat ca aceasta cortina a interdictiei pentru romani si bulgari de a-si gasi in mod liber loc de munca in zece vechi state membre ale UE, "la aproape patru ani de la aderare, sfideaza nu doar proiectul integrarii, ci si o realitate sintetizata in recomandarea Comisiei Europene, care, inca de acum doi ani, sublinia impactul pozitiv al mobilitatii pe piata fortei de munca dupa aderarea Romaniei si Bulgariei".

Citeste si:
Consiliul Secuiesc solicită țărilor UE să nu primească România în...
Consiliul Naţional Secuiesc...

In opinia Corinei Cretu, criza romilor din Franta ar fi putut fi evitata "si daca acesti cetateni europeni si-ar fi putut gasi un loc de munca si n-ar fi fost tinuti la periferia societatii, inclusiv prin interdictiile la angajare. Din pacate, in loc sa trateze cauzele, unii isi inchipuie ca pot rezolva ceva intervenind cu masuri politienesti asupra efectelor. Este o lipsa de realism care se impleteste deceptionant cu ipocrizia dublului standard. Prostitutia, cersetoria si infractionalitatea sunt consecinte si ale unei saracii adancite de imposibilitatea angajarii. Singura solutie viabila este tratamentul egal si nediscriminatoriu pentru toti cetatenii UE", a conchis Cretu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.