Parlamentul European a aprobat cu o larga majoritate de 590 voturi pentru, 26 impotriva si 29 de abtineri, raportul europarlamentarului Iuliu Winkler (UDMR/PPE), care propune acordarea unui grant din partea Uniunii Europene in valoare de pana la 90 de milioane euro Republicii Moldova, pentru a combate efectele crizei economice in aceasta tara.

Comentand rezultatul acestui vot, Doru Frantescu, directorul Institutului European pentru Democratie Participativa- Qvorum a aratat ca: "Majoritatea fortelor politice din PE au sustinut sprijinul financiar acordat Moldovei de catre Comisia Europeana, cu exceptia grupului Europa Libertatilor si Democratiei (EFD), constituit din deputati care se opun Uniunii Europene. Ponderea acestora in Parlament este insa una foarte mica de doar 4.2%. Toti cei 28 de eurodeputati romani prezenti la vot (din totalul de 33) au votat in favoarea acordarii ajutorului financiar, indiferent de partidul din care provin".

Asistenta macrofinanciara acordata de Uniunea Europeana vizeaza in primul rand acoperirea nevoilor generale ale Republicii Moldova in materie de balanta de plati si a nevoilor de finantare a bugetului de stat. Banii vor fi accesati de catre Republica Moldova in trei sau patru transe (doua transe in 2010 si una sau doua transe in 2011). Acest ajutor financiar din partea Uniunii Europene reprezinta o completare a fondurilor oferite de Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala pentru iesirea Moldovei din criza economica, transmite un comunicat al PE.

Totodata, deputatii europeni au insistat, prin amendamentele depuse, ca Parlamentul European si Comitetul economic si financiar sa fie informate regulat de catre Comisia Europeana, privind modul in care asistenta financiara este gestionata de catre autpritatile de la Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.