Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a pus din nou la indoiala, intr-o reuniune cu presa duminica seara in Qatar, versiunea oficiala privind atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, sustinand ca aceste atacuri au fost folosite ca pretext pentru interventia in Afganistan.

"Ceva s-a produs la New York si nimeni nu stie nici pana in prezent care au fost principalii autori. Nici o parte independenta nu a fost autorizata sa incerce sa ii identifice pe autori", a declarat Ahmadinejad, citat de AFP.

Dupa atentatele impotriva turnurilor gemene de la World Trade Center (WTC), soldate cu aproape 3.000 de victime, "ei (americanii) au spus ca in Afganistan se ascund teroristi si NATO si-a mobilizat toate resursele si a atacat aceasta tara", a adaugat el.

Ahmadinejad afirmase deja ca versiunea americana a atentatelor de la 11 septembrie reprezinta o "minciuna", dupa ce ele au fost revendicate in repetate randuri de reteaua extremista al-Qaida, condusa de Osama ben Laden. Aceasta retea s-ar ascunde, dupa comiterea atentatelor, in zone de la frontiera dintre Afganistan si Pakistan, informeaza MEDIAFAX.

  • Ahmadinejad: Occidentul divizeaza tarile din regiunea Golfului

El a mai acuzat Occidentul ca provoaca divizari intre tarile regiunii Golfului. "Puterile coloniale incearca sa creeze tensiune in regiune, pentru a crea divizari intre tarile sale", a spus Ahmadinejad, a carui tara este temuta de unii dintre vecinii sai arabi, printre care Arabia Saudita, pentru politica sa regionala si programul sau nuclear controversat.

"Aceste puteri isi continua campania de propaganda si razboi psihologic pentru a diviza tarile din regiune, cu scopul (...) de a vinde arme", a adaugat el, apreciind ca aceasta politica "nu va reusi".

  • 2.000 de persoane in NY vs. 110.000 de persoane in Afganistan

La 11 septembrie 2001, patru avioane deturnate au provocat moartea a 2.979 de persoane. Doua dintre ele au intrat in World Trade Center, un al treilea s-a prabusit in Pennsylvania dupa o lupta intre pasageri si atacatori, iar a patrulea s-a ciocnit de cladirea Pentagonului, de la Washington.
Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

"Ei spun ca doua mii de persoane au fost ucise in turnurile gemene. Dar in Afganistan, au fost ucise peste 110.000 de persoane", a afirmat presedintele iranian, care a efectuat o scurta vizita, duminica seara, la Doha.

Liderul iranian a pledat pentru o "noua ordine mondiala", bazata pe "justitie" si "prietenie" si nu pe hegemonia marilor puteri.

Washingtonul si Teheranul nu mai intretin relatii diplomatice, in conditiile in care mai multi diplomati americani au fost luati ostatici in capitala iraniana, dupa revolutia islamica din 1979.

Cititi si: Iranul va porni o “riposta planetara”, daca este atacat

Poate salva Israelul lumea de un "Iran nuclear"?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.