Tapi ispasitori in strainatate si victime ale prejudecatilor acasa, romii din Europa de Est reprezinta o problema pe care niciun politician nu doreste sa o solutioneze, comenteaza The Economist.

Slovacia se afla in soc, iar Franta in plin scandal, din cauza felului in care sunt tratati romii, comenteaza publicatia, potrivit MEDIAFAX.

Aceasta se refera la crimele comise, saptamana aceasta, in capitala slovaca, Bratislava, de un barbat inarmat, care a ucis sapte membri ai unei familii de romi, in locuinta acestora, si a ranit alte 14 persoane, dupa care s-a sinucis, dar si la expulzarea, din Franta, a sute de romi, dupa ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat la sfarsitul lui iulie, inasprirea politicilor cu privire la imigrantii ilegali romi.

Aceste evenimente pun in evidenta, in opinia publicatiei, dificultatile pe care Uniunea Europeana (UE) le intampina cu privire la "cea mai mare minoritate europeana care nu are un stat". "O patura care nu tine cont de clase sociale", romii sunt victimele prejudecatilor si violentelor "care caracterizeaza, uneori, Europa de Est".

Ei au emigrat cu miile in Occident, in cautarea unei vieti mai bune, mai ales dupa ce extinderea Uniunii le-a permis sa beneficieze de libertatea de miscare.

In pofida conditiilor mai bune din vestul Europei, ei au fost, insa, rareori primiti cu prietenie, iar politicieni ca presedintele Sarkozy "au exploatat fara mila ostilitatea fata de acesti nou-veniti". Insa, "instinctele demagogice ale politicienilor occidentali palesc in comparatie cu neglijenta omologilor lor din Est", apreciaza publicatia, adaugand, ca explicatie, ca "romii nu prea merg la vot".

Una dintre cele mai mari probleme este lipsa educatiei, dar si atitudinea discriminatorie fata de ei, adauga publicatia, citand exemplul unui parlamentar ungar din cadrul Jobbik (de extrema dreapta), care a facut apel, saptamana aceasta, la crearea unor zone speciale pentru romi.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

De asemenea, taberele in care romii traiesc in prezent, la periferia unor localitati occidentale, "sunt similare conditiilor de viata din Africa si India, prin lipsurile cu care se confrunta", comenteaza The Economist.

In conditiile in care europenii se grabesc sa condamne tratamentul aplicat romilor, guvernele din Europa de Est par sa nu poata face fata acestor probleme, care dureaza de secole, doar pentru ca Bruxelles-ul le cere acest lucru.

"Poate ca interesul fata de sine poate deveni un mecanism de motivare mai puternic"
, este de parere publicatia, adaugand ca Banca Mondiala estimeaza costurile esecului politicilor de integrare a romilor in Bulgaria, Romania, Serbia si Cehia la un total de 5,7 miliarde de euro anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.