Liderii israelieni si palestinieni se reunesc joi la Washington pentru a relansa dialogul direct, sub egida presedintelui Barack Obama, care a cerut celor doua parti sa profite de "sansa" instaurarii pacii, in pofida numeroaselor obstacole care raman de depasit.

Dialogul direct urmeaza sa fie reluat oficial la ora 10.00 (17.00, ora Romaniei) la Departamentul de Stat, unde se vor reuni prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele palestinian Mahmoud Abbas, alaturi de secretarul de Stat american, Hillary Clinton, relateaza MEDIAFAX.

Cei doi lideri au fost primiti miercuri seara la Casa Alba de presedintele Barack Obama.

Procesul urmeaza sa aiba ca rezultat un acord de pace intre cele doua parti. Potrivit lui Obama, atat Netanyahu, cat si Abbas au afirmat ca o solutie este posibila in intervalul fixat de un an.

  • Discutiile intre israelieni si palstinieni au fost intrerupte la sfarsitul anului 2008, in urma ofensivei israeliene asupra Fasiei Gaza.

Reluarea lor nu creeaza insa iluzii, din cauza divergentelor importante pe teme-cheie: frontierele viitorului stat palestinian, Ierusalimul si statutul refugiatilor.

Prima dificultate imediata o reprezinta colonizarea israeliana, oprita partial. Palestinienii au prevenit deja ca orice reluare a colonizarii - in conditiile in care moratoriul se incheie in principiu la 26 septembrie - "va duce la esecul negocierilor".

In schimb, situatia de pe teren aminteste de o tensiune care persista de peste 60 de ani, de la inceperea conflictului. Miercuri seara, doi israelieni care circulau cu masina in apropiere de o colonie din Cisiordania au fost raniti de gloante, potrivit armatei. Cu o zi inainte, patru colonisti israelieni au fost ucisi in timpul unui atentat revendicat de Hamas.

In pofida acestor violente, partile, prezente de la inceputul saptamanii la Washington pentru a pregati reluarea dialogului, isi afiseaza bunele intentii.

Netanyahu a dat asigurari ca vrea sa puna capat conflictului "odata pentru totdeauna" si l-a calificat pe Abbas drept un "partener pentru pace".

Citeste si:
Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru o pace corectă şi justă”
Zelenski: „Suntem pregătiţi...

Artizan al reluarii negocierilor, presedintele Barack Obama si-a multiplicat eforturile pentru garantarea succesului procesului, subliniind ca "aceasta sansa pentru pace ar putea sa nu mai apara" niciodata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.