Parlamentarii maghiari FIDESZ au refuzat sa participe la votul de ratificare a tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, informeaza Mediafax. Un numar de 60 de parlamentari FIDESZ, aflati in opozitie, au parasit sala Parlamentului maghiar in semn de protest, inainte de votul pentru ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

"Cei 60 de parlamentari ai Fidesz au iesit din sala intr-un mod las inainte de vot, refuzand astfel sa sustina eforturile comune care vizau sa puna capat consecintelor Tratatului de la Trianon", a subliniat Matyas Eorsi, deputat liberal, adaugand ca a fost socat de comportamentul acestora.

Parlamentarul a reamintit ca liberal-democratii, socialistii si conservatorii au fost cu totii de acord ca aderarea Romaniei la UE reprezinta unul dintre cele mai importante obiective ale strategiei nationale a Ungariei. Parlamentul de la Budapesta, care are 386 de membri, a aprobat, luni, legea privind ratificarea Tratatului aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei cu 257 de voturi pentru, sase impotriva si o abtinere.

Incidente in Parlamentul maghiar

Un membru al Miscarii pentru o Ungarie Dreapta a intrerupt luni sedinta Parlamentului de la Budapesta, care vota ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la UE, afisand un poster pe care scria "Nu deveniti tradatori" si imprastiind fluturasi prin care cerea autonomia Transilvaniei, relateaza Mediafax. Incidentul a avut loc chiar inainte ca deputatii ungari sa voteze pentru ratificarea acordului privitor la aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana.

Manifestele miscarii Jobbik cereau ca Ungaria sa impuna autonomia Transilvaniei drept conditie pentru aderarea Romaniei la UE. Activistul de dreapta Elod Novak, care a fost evacuat de garzi din sala Parlamentului, a declarat ca multi dintre prietenii sai ar fi dorit sa ia parte la actiune, dar el a fost singurul care a reusit sa intre in cladire.

Doi profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj au cerut Parlamentului European infiintarea unei universitati de stat pentru etnici maghiari in Romania, iar universitatile private din Transilvania, finantate de Ungaria, trebuie sa primeasca finantare din partea Romaniei, informeaza Mediafax.

Peter Hantz si Istvan Lehen Kovacs, profesori la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, au afirmat ca rezolvarea problemei invatamantului pentru minoritati in Romania este deosebit de importanta in momentul in care tara se afla pe punctul de a deveni membru UE. Discriminarea fata de minoritatea maghiara a supravietuit in sistemul de invatamant public, din cauza atitudinii indreptate impotriva minoritatilor, de care dau dovada liderii politici din Romania, a spus Peter Hantz.

Cei doi profesori universitari au fost invitati la sedinta de la Strasbourg a grupului de lucru al Parlamentului European de catre parlamentarul european Kinga Gal, reprezentant al principalului partid de opozitie ungar (Fidesz).

Trecut provocator

Viktor Orban, presedintele Uniunii Civice Ungare (FIDESZ), a sustinut in cursul lunii iulie in acest an ca Romania ar fi nici mai mult nici mai putin decat un stat destabilizator in sud-estul Europei. Aflat la Washington, la reuniunea liderilor de partide din cadrul Uniunii Internationale a Democratilor, Viktor Orban a subliniat faptul ca Ungaria este un partener de nadejde al SUA, inconjurat de tari uneori nesigure si instabile, cum ar fi Ucraina, Romania si Serbia.

Cu acelasi ton exacerbat, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat pe 7 iulie, pe teritoriul Romaniei, in deschiderea cursurilor Universitatii de vara "Balvanyos" de la Baile Tusnad, ca relatiile romano-ungare se afla in criza, agravata si de situatia politica din Romania. Toate aceste luari de pozitie, in ciuda aprecierilor a numeroase foruri specializate privind statutul excelent al minoritatii maghiare din Romania, oferit drept exemplu in intreaga Europa Centrala si de Sud Est.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.