Aproape doua miliarde de dolari au disparut din vistieria autoritatilor de la Bagdad, sub privirile ingaduitoare ale americanilor

Un miliard de dolari, care ar fi trebuit cheltuiti pe echipamente militare de ultima generatie, au fost furati din vistieria Ministerului irakian al Apararii, afectand serios capacitatile guvernului de la Bagdad de a combate eficient actiunile rebelilor, relateaza "The Independent", citand declaratii ale ministrului irakian al finantelor, Ali Alawi. "Este probabil unul dintre cele mai mari jafuri din istorie", a declarat el.

Cea mai mare parte a banilor care au disparut ar fi trebuit cheltuiti pe achizitionarea de arme din Polonia si Pakistan insa, potrivit ministrului Allawi, contractele au fost de la inceput neobisnuite: au fost acordate fara licitatie, semnate cu o companie din Bagdad, in locul furnizorului strain, iar banii au fost platiti in avans. Dar in locul echipamentelor moderne comandate, Irakul a primit niste "obiecte de muzeu".

Caroseriile blindatelor au fost perforate de simple tiruri de automate AK-47, iar numerosi soldati si politisti irakieni au murit pentru ca erau prost echipati. In fine, un transport de mitraliere MP5 de ultima generatie, de 3.500 $ bucata, s-a dovedit a contine doar niste imitatii egiptene ale produsului, fiecare valorand nu mai mult de 200 $.

Mita si oameni de paie

Responsabilii irakieni spun ca nu pot intelege cum volatilizarea cvasitotala a bugetului militar a trecut neobservata de militarii americani din Bagdad si de consilierii civili care lucreaza in Ministerul Apararii. Jaful a fost atat de masiv incat oficialii din Bagdad sustin ca "irakienii implicati erau niste oameni de paie si ca personaje din sanul armatei sau serviciilor de informatii americane ar fi putut juca un rol decisiv in culisele afacerii". Suma care a lipsit din toate ministerele in timpul guvernului interimar, din 2004 pana in prezent, s-ar ridica la 2 miliarde dolari, apreciaza "The Independent".

Astfel, reconstructia Irakului risca sa se transforme in "cel mai mare scandal de coruptie din lume", afirma organizatia Transparency International (TI), in raportul pe 2005 asupra coruptiei globale. Documentul face referire la controversatul program "Petrol contra hrana" al ONU si la plangerile potrivit carora mita afecteaza aproape toate operatiunile guvernamentale irakiene. "Fondurile alocate in reconstruirea tarilor precum Irakul trebuie sa fie asigurate impotriva coruptiei", a declarat presedintele TI, Peter Eigen.

Afaceri profitabile pentru Halliburton si Bechtel

SUA au alocat 18 milioane de dolari pentru reconstructia Irakului, dar cheltuirea acestei sume a fost deschisa "coruptiei la o scara masiva, banii curgand nefiltrati de masurile de siguranta institutionale sau macar prin simple sisteme de inventariere". Raportul e deosebit de critic la adresa felului in care administratia Bush a alocat (in secret) contractele de reconstructie unor importante corporatii americane. "SUA au constituit un model negativ in pastrarea la distanta a practicilor corupte", scrie in document.

Mai concret, raportul acuza Washingtonul ca a acordat contracte unor "companii precum Halliburton si Bechtel, care au stranse legaturi cu indivizi din guvern" si ca a permis firmelor americane sa aloce subcontracte unor firme locale la fractiuni din pretul incasat de corporatiile SUA.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.