O scrisoare-capcana a produs ieri o deflagratie la ambasada britanica din Zagreb, ranind usor o persoana.

In urma incidentului, masurile de securitate au fost sporite, iar autoritatile croate au demarat o ancheta, refuzand sa ofere insa presei informatii despre dispozitivul care a fost folosit pentru producerea exploziei. Nimeni nu a revendicat atentatul in orele care au urmat incidentului, dar multi au fost tentati sa faca legatura cu scrisorile de amenintare ce au fost expediate, in luna martie, pe adresa ambasadelor occidentale si a institutiilor internationale din Zagreb. La vremea respectiva, incercarile de intimidare au fost puse pe seama sentimentelor eurosceptice din ce in ce mai puternice care au cupris populatia croata, dupa ce UE a refuzat inceperea negocierilor de aderare cu Zagreb. Ipoteza pare cu atat mai plauzibila cu cat securitatea ambasadelor occidentale a fost foarte rar pusa in pericol din 1995 incoace, dupa ce razboiul pentru independenta din fosta republica iugoslava a luat sfarsit.

Presedintele croat, Stipe Mesic, si seful Cabinetului de la Zagreb, Ivo Sanader, au condamnat ferm atacul terorist, exprimandu-si speranta ca vinovatii vor fi descoperiti in curand. Premierul a adaugat ca motivele care au stat la baza acestei actiuni nu sunt inca foarte clare, dar ca ii este greu sa nu se gandeasca la faptul ca atentatul este directionat impotriva politicii prointegrare a Croatiei. El si-a exprimat totodata speranta ca acest incident nu va pune in pericol drumul tarii spre UE sau inceperea negocierilor in vederea aderarii.

Dublu atentat in Turcia

O explozie s-a produs in noaptea de sambata spre duminica intr-un autobuz care facea legatura intre doua importante statiuni turistice din Turcia. Doua persoane au fost ucise si 10 ranite, in apropierea popularei localitati Manavgat, deflagratia producandu-se in plasa pentru bagaje de deasupra locurilor pasagerilor. Politia nu a precizat daca a fost vorba de un atentat terorist sau nu, in primele ore dupa incident nefiind clar daca printre cei 16 pasageri se aflau si turisti straini. Autoritatile au anuntat demararea anchetei, interzicandu-le jurnalistilor sa faca fotografii la fata locului.

O alta statiune turistica, Kusadasi, situata pe tarmul Marii Egee, a fost tinta unui atac terorist in luna iulie. Un scenariu similar a fost atunci pus in practica, cinci persoane fiind ucise in urma unei deflagratii produse intr-un microbuz, printre victime numarandu-se o britanica si un adolescent irlandez. Desi atacul nu a fost revendicat, autoritatile turce au pus actiunea pe seama miscarii rebele kurde PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) care a negat insa orice implicare.

O alta explozie a avut loc ieri dimineata la Istanbul, un angajat al serviciilor de salubritate fiind ranit in timp ce golea un cos de gunoi intr-un prac din centrul orasului. Nici in acest caz, motivul deflagratiei nu a fost precizat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.