Presedintele SUA, George W. Bush, a chemat comunitatea internationala sa se uneasca pentru a impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara.

"Agentia internationala a energiei atomice a inceput un proces si vom coopera cu ambasadorul nostru la AIEA pentru a insista ca Teheranul sa-si expuna complet intentiile si Consiliul de Securitate al ONU sa poata stabili politica pe care s-o urmeze", a declarat Bush, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta, marti, la Casa Alba, impreuna cu presedintele irakian, Jalal Talabani.

"Este foarte important ca lumea sa inteleaga ca Iranul dotat cu arma nucleara ar fi extrem de destabilizator", a insistat George W. Bush, adaugand ca intentioneaza sa abordeze "deschis" aceasta problema cu presedintele rus, Vladimir Putin, si cu cel chinez, Hu Jintao, cat si in cursul intrevederilor pe care urmeaza sa le aiba saptamana aceasta pe marginea Adunarii generale a ONU de la New York.

Iranienii sustin ca sunt pasnici

Nici un Guvern de la Teheran nu va accepta ca Iranul sa renunte la activitatile sale nucleare, a afirmat, la Moscova, vicepresedintele iranian Gholamreza Aghazadeh.

"Este o problema nationala care afecteaza intreaga societate si nici un Guvern iranian nu va incheia un astfel de targ", a declarat oficialul iranian in cadrul unei conferinte de presa.

"Noi nu incercam sa obtinem dividente in schimbul opririi activitatii noastre nucleare", a explicat Gholamreza Aghazadeh, care conduce si Organizatia iraniana a Energiei Atomice, noteaza agentiile internationale de presa.

"Ceea ce ne intereseaza este crearea unei atmosfere de incredere si transparenta pentru a arata ca noi cautam sa fim pasnici. Nici un targ nu figureaza in negocierile noastre cu Rusia sau cu Uniunea Europeana", a adaugat Gholamreza Aghazadeh.

Vicepresedintele iranian a apreciat ca nu exista motive juridice sau tehnice pentru transferarea dosarului iranian in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, tinand sa atraga atentia ca, "daca sunt tari care doresc sa politizeze acest dosar, Iranul va reactiona intr-o maniera corespunzatoare". El a refuzat sa precizeze care va fi reactia Teheranului, limitandu-se sa afirme ca ea va fi "ferma si foarte clara".

Coreea de Nord poate, daca vrea

In privinta Coreei de Nord, aceasta tara ar putea sa spere la stabilirea de relatii diplomatice cu SUA, daca va pune capat programului de inarmare nucleara, a declarat secretarul de Stat american, Condolleezza Rice, in cadrul unei intalniri cu redactori ai cotidianului New York Times, noteaza Rompres.

Nord-coreenii "au multe de obtinut, daca vor". Ar fi util ca, in cadrul convorbirilor nord-coreene cu SUA, Japonia, China, Coreea de Sud si Rusia, Phenianul sa isi abandoneze ambitiile nucleare, a afirmat Condoleezza Rice, ale carei declaratii au fost date publicitatii de diplomatia americana.

"Cred ca nord-coreenii se pot astepta sa aiba, daca sunt gata sa faca alegerea strategica de a renunta la armele lor nucleare, de a renunta programul lor nuclear, o cale de normalizare a relatiilor cu SUA, precum si cu Japonia - daca problema rapirilor japonezilor de catre Phenian va fi rezolvata", a spus Rice.

"In cazul in care Coreea de Nord doreste sa isi faca intrarea in comunitatea internationala, ea isi va putea indeplini dorinta, daca este gata sa renunte, intr-o maniera verificabila, la programul sau de arme nucleare", a adaugat oficialul american. La ora actuala SUA nu au relatii diplomatice cu Coreea de Nord.

Doctrina pentru operatiuni nucleare comune

Un nou proiect american de doctrina nucleara are in vedere posibilitatea lansarii de atacuri nucleare preventive impotriva adversarilor, in vederea descurajarii utilizarii armelor de distrugere in masa, relateaza Mediafax. Documentul, intitulat "Doctrina pentru operatiuni nucleare comune", elaborat in martie, anul acesta, de o comisie a Pentagonului, solicita Armatei americane "sa se pregateasca pentru folosirea efectiva a armelor nucleare". Textul recomanda comandamentelor americane din intreaga lume sa realizeze programe pentru utilizarea armelor nucleare in zonele lor de actiune si sa prezinte argumente care sa justifice solicitarea acordului presedintelui pentru lansarea unui atac nuclear.

Unul dintre scenariile vehiculate se refera la situatia in care un adversar foloseste sau intentioneaza sa foloseasca arme de distrugere in masa impotriva fortelor americane sau aliate sau impotriva populatiei civile. De asemenea, SUA ar putea recurge la atacuri nucleare preventive si pentru distrugerea unui arsenal de arme biologice in cazul in care acesta nu poate fi distrus cu arme conventionale sau daca se dovedeste ca inamicul se pregateste sa lanseze un atac biologic. Atacurile nucleare preventive pot fi initiate si in scopul distrugerii fortelor conventionale ale unui inamic redutabil, pentru a asigura victoria rapida a fortelor americane. Potrivit unor oficiali ai SUA, documentul nu a fost, inca, semnat de secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, neputand fi considerat, in aceste conditii, drept o "politica oficiala a Statelor Unite".

Rusia pune conditii

Rusia isi va revizui doctrina militara daca SUA va adopta o doctrina care prevede executarea loviturilor nucleare preventive impotriva inamicilor dotati cu armament de distrugere in masa, a declarat - marti, la Berlin - ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov.

"Daca informatiile publicate in mass-media cu privire la planurile SUA se confirma, atunci va fi necesar sa ne revizuim doctrina militara", a afirmat Ivanov. "Scaderea pragului de utilizare a armei nucleare este o tendinta foarte periculoasa", a tinut sa precizeze demnitarul rus, aflat in capitala Germaniei pentru a participa la o reuniune informala a ministrilor Apararii din tarile membre ale NATO.

Seful diplomatiei ruse a reactionat in acest mod in urma informatiilor potrivit carora o comisie a Pentagonului ar fi redactat o doctrina cuprinzand eventualitatea unor lovituri nucleare preventive impotriva statelor sau altor tinte, cu scopul de a le descuraja sa utilizeze arme de distrugere in masa.

Documentul - datat 15 martie, intitulat: "Doctrina pentru operatiuni nucleare conjugate" - a fost redactat de o comisie a Pentagonului, mandatata sa adapteze procedurile actuale schimbarilor rapid survenite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.