Ministrii europeni cauta solutii pentru atenuarea socului petrolului

Intrunit timp de doua zile la Manchester, Consiliul UE al ministrilor de Finante a cerut companiilor petroliere sa-si foloseasca surplusul de fonduri obtinute din cresterea pretului carburantilor pentru a investi mai mult in exploatare si rafinare, iar tarilor OPEC sa creasca productia de petrol. Gordon Brown, ministrul britanic al Economiei si gazda acestei reuniuni, a cerut OPEC sa-si pastreze productia zilnica de 1,5 milioane de barili, pentru a atenua stricaciunile provocate de uraganul Katrina rafinariilor petroliere din Golful Mexic. O masura pe care Brown o doreste prelungita pe ,intreaga perioada urmatoare", nu numai ,pe termen scurt".

Pe de alta parte, oficialul britanic a indemnat companiile petroliere sa foloseasca profitul obtinut din cresterea pretului la carburanti pentru a investi mai mult in explorarile petroliere, in capacitatea de rafinare si de productie. Brown, care va reprezenta UE la intalnirea cu Fondul Monetar International din cursul acestei luni, a avertizat ca actualul pret al petrolului constituie ,o noua amenintare la adresa cresterii economice si asa fragile" din Europa si din restul lumii. Ca urmare, alaturi de masurile imediate, toate tarile, inclusiv Statele Unite si China, mari consumatoare, au responsabilitatea de a cauta surse alternative de energie. Ministrii de Finante au mai avertizat guvernele UE sa evite orice reduceri fiscale menite sa usureze povara scumpirii petrolului, pentru a nu greva bugetele si a contribui astfel la slabirea si mai mult a economiei europene.

Datoriile Tarilor in curs de dezvoltare vor fi Sterse
Una dintre masurile exceptionale, propusa de Marea Britanie si acceptata la Manchester de toti mai-marii finantelor europene, a fost stergerea datoriilor externe ale tarilor in curs de dezvoltare. Marea Britanie a facut din aceasta initiativa principalul sau obiectiv pe perioada cat detine presedintia UE. Propunerea a fost deja inaintata FMI si Bancii Mondiale, care se vor pronunta asupra ei in cursul saptamanii viitoare.

Tarile OPEC detin doua treimi din rezervele mondiale de petrol

Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) dateaza din 1965, ideea care a stat la baza acesteia fiind coordonarea si unificarea politicilor petrolului in statele membre, tinand cont de interesele fiecaruia. OPEC a provocat, in 1973, prima mare criza a energiei cu care s-a confruntat lumea. In prezent are 11 membri: Algeria, Libia, Nigeria, Iran, Irak, Kuweit, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Venezuela si Indonezia. Aceste tari detin impreuna doua treimi din rezervele mondiale de petrol si asigura 40 la suta din productia mondiala. In 2004 au castigat 338 miliarde de dolari din exporturile de carburanti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.