Prin povestile celor care si-au riscat viata printre ruine se descopera o noua fila din episodul care a schimbat lumea

La patru ani de la evenimentele care au zguduit lumea schimband cursul istoriei, media din Statele Unite continua sa reconstituie povestea unora dintre eroii anonimi care si-au pus viata in pericol incercand cu disperare sa-i salveze pe cei prinsi sub daramaturile de la World Trade Center.

Amintirile unor oameni obisnuiti, a caror viata avea sa se schimbe iremediabil pe 11 septembrie 2001, au facut inconjurul lumii, devenind un simbol al jertfei in lupta contra terorismului. Aceste marturii vin sa intregeasca imaginea de ansamblu a infernului de la WTC, un adevar necicatrizat care a schimbat destine pe intreg mapamondul si a carui rememorare constituie o adevarata obligatie in conditiile angajarii globale impotriva terorismului.Fara dramele celor ucisi si ale supravietuitorilor, 11 septembrie 2001 ar ramane doar un sumbru episod asimilat deja istoriei.

Jertfa

Benjamin "Keefe" Clark
Clark avea 39 de ani si a fost bucatarul celor peste 250 de angajati de la Fiduciary Trust, cu sediul la cel de-al 96 etaj din Turnul de Sud. El a fost cel care in acele momente de groaza a carat in spate, prin flacari, pe scarile subrezite, zeci de oameni, salvandu-le viata. Tata a cinci copii, Benjamin "Keefe" Clark si-a pierdut viata intre ruinele de la World Trade Center, incercand sa "faca bine celorlalti, asa cum facuse intotdeauna", povesteste Channing Thorton, un prieten din copilarie. Zambetul larg si optimismul debordant cu care fostul puscas marin participant la campania din Golf si-a cucerit colegii au ramas intiparite in inimile tuturor celor care l-au cunoscut si care ii datoreaza viata.

"Nu ma pot gandi la el la trecut pentru ca ma uit la copiii mei si il regasesc in ei, la fel de darnic, grijuliu si iubitor"
Lashawn Clark,sotia lui "Keefe"

Devotament

Eric Jones
Studentul de doar 26 de ani Eric Jones, din Oakland, California, a fost surprins de atacurile din 11 septembrie 2001 in apropierea cladirii Pentagonului. Tanarul se indrepta spre scoala la volanul masinii sale cand a vazut pe cer o coloana de fum. El s-a amestecat in multimea de soldati si trupe de interventie si a inceput sa transporte pe rand ranitii. In data de 14 septembrie 2001, acesta avea sa plece la New York impreuna cu prietenul sau Steve DiChiaro pentru a-i ajuta pe cei care cautau disperati printre daramaturile fumegande ale turnurilor gemene. Pentru devotamentul de care au dat dovada, cei doi tineri au fost decorati de Departamentul Apararii SUA.

"Vazandu-i zilnic pe salvatori printre daramaturi, m-am gandit ca aceasta este marea incercare a spiritului american."
Eric Jones

911

Yvette Washington-Montagne
Timp de 21 de ani, Yvette Washington-Montagne, de 46 de ani, a lucrat ca operator la serviciul 911. Pe 11 septembrie 2001, ea si colegii sai au fost nevoiti sa faca fata la peste 55.000 de apeluri telefonice ale celor prinsi intre daramaturi, de la rudele disperate si de la multi altii care au avut de suferit de pe urma atacurilor teroriste. Yvette a trebuit sa ramana pe baricade 16 ore, incercand sa depaseasca greutatea emotiilor care o incercau in acele clipe de groaza. Femeia povesteste ca, nu o data, i s-a intamplat sa auda in direct ultimele clipe de viata ale unor oameni striviti sub muntii de moloz.

"Am fost profund impresionat de felul in care le vorbea muribunzilor dintre daramaturile turnurilor"
Sgt. James Butler, seful operatorilor 911

Identificare

Amy Zelson Mundorff
Antropologul Amy Mundorff, 33 de ani, a fost cat pe ce sa-si piarda viata in ruinele de la WTC, fiind prinsa sub daramaturi chiar in momentul prabusirii Turnului de Sud. Transportata de urgenta la spital, aceasta avea sa revina doua zile mai tarziu in mijlocul scenei de groaza, lucrand alaturi de echipele de salvatori la identificarea victimelor. Amy avea sa declare ca era convinsa ca va muri si ea strivita de sutele de tone de beton armat, dar nu i-a pasat. "Uitandu-ma la cei care-si pierdusera viata in atentat si incercand sa ii identific, nu ma puteam gandi la altceva decat ca, la fel de bine, puteam fi eu pe masa aceea de la morga", povesteste femeia care avea sa fie decorata de primarul New York-ului, Michael Bloomberg.

"Trebuia sa ma comport ca un profesionist, dar tot ce imi trecea prin minte era ca puteam fi eu cadavrul de pe masa"
Amy Zelson Mundorff

Sacrificiu

David Lim
Politistul de 46 de ani David Lim se afla in Turnul de Sud in momentul in care cel de-al doilea avion se zdrobea in turnul nordic al WTC. Lasandu-l in urma pe partenerul sau canin Sirius,
barbatul s-a repezit pe scarile in flacari chiar inainte ca intreaga cladire sa se prabuseasca asurzitor. Impreuna cu sase pompieri, politistul a incercat sa salveze dintre daramaturi o femeie in varsta chiar in momentul in care turnul a cazut peste ei.
Labradorul a murit strivit de pilonii din beton armat, iar cei sapte au ramas prinsi sub ziduri pana au fost descoperiti. Totul a durat 15 secunde. Labradorul Sirius si-a pierdut viata incercand sa-si avertizese stapanul de pericolul prabusirii.

"Doar 14 oameni in lume stiu cu adevarat cum este sa supravietuiesti prabusirii unei cladiri de 110 etaje"
Pompierul Sal D'Agostino, prins sub daramaturi impreuna cu David Lim

Salvator

Maureen Schulman
Timp de 20 de ani, Maureen Schulman, 43 de ani, s-a dedicat salvarii oamenilor. Pe 11 septembrie 2001, unitatea de pompieri condusa de ea s-a aflat in prima linie a salvatorilor de la World Trade Center. A ajuns la putin timp dupa prabusirea "Gemenilor" si a scapat ca prin urechile acului de betonul si fiarele cazute din inaltul cerului New-York-ului, care i-au spulberat pur si simplu pe cativa colegi. Alaturi de cei doi frati din subordinea ei, femeia a facut eforturi disperate in zilele care au urmat pentru a-i salva dintre daramaturi pe cei prinsi.

"Nu puteam sa plec din fata unei astfel de situatii, mai ales ca stiam ca sunt mii de oameni prinsi sub muntii de moloz fara a-i putea ajuta"
Maureen Schulman

De la Osama, la Katrina

Presedintele SUA, evaluat de editorialistul Thomas Friedman prin prisma a doua momente cruciale
La o zi dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, marturiseste editorialistul Thomas Friedman de la cotidianul american "New York Times", "credeam ca George Bush si Dick Cheney sunt oamenii potriviti pentru a-i face fata lui Osama Bin Laden. Nu eram singurul care credea asta. Ca dovada, presedintele Bush a mai castigat un mandat prezidential. Din pacate -sustine semnatarul articolului - liderul de la Casa Alba s-a folosit de acest mandat nu numai pentru a lupta impotriva teroristilor, ci si pentru a urmari o agenda politica conservatoare radicala in privinta impozitelor, a mediului si a tratatelor externe, care nu ducea nicaieri inainte de atacuri, si pe care a pus-o in practica in perioada de dupa 11 septembrie 2001". In acest fel, este de parere Friedman, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au distorsionat politica si societatea americana.

Opinii critice

Ei bine, daca 11 septembrie s-a dovedit a fi un punct de sprijin pentru administratia americana, catastrofa provocata de uraganul Katrina ar putea fi un moment extrem de nefavorabil liderului de la Casa Alba deoarece, daca in cazul lui Osama, Bush si Cheney pareau exact oamenii de care aveai nevoie, in cazul Katrina ei par cei mai nepotriviti, daca avem in vedere lista de prioritati complet gresita pe care acestia au alcatuit-o.

In opinia critica a lui Friedman, Bush si Cheney sunt acel gen de persoane care se pricep cu mult mai bine sa provoace durerea decat sa o simta, sa desfaca lucrurile mai degraba decat sa le puna laolalta si sa sustina cu convingere "proiectele inteligente" decat sa le puna ca politica de lucru in practica.

In opinia lui Friedman, tragedia provocata de uraganul Katrina a scos la iveala multe din lucrurile pe care echipa lui Bush le-a ignorat sau le-a distorsionat, sub pretextul luptei impotriva lui Osama. Printre acestea se numara refuzul de a impune, dupa 11 septembrie 2001, o taxa pe benzina, in urma careia economia americana s-ar fi putut indrepta spre producerea unor masini care consuma mai putin combustibil, si care ar fi ajutat la strangerea de bani pentru "zile ploioase", precum si la o dependenta mai mica fata de regimurile malefice din punct de vedere energetic.
In plus, trebuie mentionata si insistenta sa de a reduce si mai mult impozitele, chiar si atunci cand acest lucru a contribuit la nefinalizareza digurilor si la intretinerea unei armate prea mici pentru a putea face fata in acelasi timp uraganului Katrina, lui Osama si lui Saddam.

Petrecerea s-a terminat

Asa cum spunea odata un om de afaceri de orientare democrata, Joel Hyatt, modul de a gandi al echipei lui Bush pare sa fie urmatorul: "Suntem in razboi! Sa ne distram!". Ei bine, este de parere Friedman, petrecerea s-a terminat, iar daca Bush va invata ceva in urma dezastrului provocat de Katrina, el va avea sansa de a-si inlocui mandatul sau tip "11-09-2001" cu ceva nou si relevant. Daca se va intampla asa, se va putea spune ca, desi uraganul Katrina a distrus New Orleansul, el a ajutat de fapt la reconstructia Americii.

Daca, in schimb, Bush se va intoarce la linia sa politica cu care ne-a obisnuit pana acum, se va putea afirma ca uraganul nu a distrus doar un oras, ci si un presedinte, conchide in aceeasi nota critica semnatarul articolului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.