Dupa o saptamina de haos si disperare, statiile de pompare din New Orleans au inceput sa scoata apa din oras. Pe strazi, fortele de ordine par sa stapineasca situatia. Imaginile socante continua sa cutremure insa o lume intreaga.

"Am vazut mai multi morti decit persoane in viata", a declarat un membru al echipelor de salvare, dupa mai multe ore petrecute pe strazile inundate ale orasului New Orleans. Echipele de interventie recuperau ieri zeci de cadavre. Camioanele frigorifice, denumite "morgi mobile"de catre primarul Ray Nagin, au inceput sa circule pe strazi pentru a recupera cadavre intrate deja in descompunere.

O morga speciala, care poate primi peste 5.000 de morti, a fost amplasata in apropiere de Baton Rouge, capitala administrativa a statului Louisiana. In citeva zile, in New Orleans vor sosi aproximativ 600 de cai, operatiunile de cautare urmind sa fie facute de patrule calare, pe masura ce apele se retrag.

Vesti bune

Autoritatile locale au anuntat primele vesti bune: cea mai mare bresa in unul dintre digurile care protejau New Orleans a fost astupata. De asemenea, o mare parte a statiilor de pompare din oras au fost repuse in functiune. Dupa ce au spus ca evacuarea completa a apelor care au inundat orasul ar putea dura trei luni, oficialitatile din Louisiana sustin ca apa incepe sa se retraga din New Orleans.

Intre timp, mii de persoane care s-au refugiat din calea uraganului au incercat luni sa revina in zona metropolitana, provocind ambuteiaje de proportii pe o lungime de 40 de kilometri. Oamenii s-au intors, dupa ce un responsabil local declarase ca este posibila o revenire provizorie, doar pentru o zi, pentru inspectarea caselor abandonate. Aceasta autorizatie a fost acordata numai locuitorilor din zona vestica a orasului, relativ usor afectata de efectele uraganului. Pe de alta parte, autoritatile si armata se chinuiau sa convinga citeva mii de persoane aflate inca in New Orleans sa paraseasca orasul.

Potrivit unui comandant de politie, mai putin de 10.000 de persoane au ramas in New Orleans, refuzind sa-si abandoneze locuintele. Fortele de ordine incearca sa-i determine sa plece, anuntind ca nu le vor mai furniza apa potabila. Evacuate initial, alte persoane din zonele grav afectate de inundatii incercau sa patrunda in oras, pretextind ca sint voluntari veniti in ajutorul sinistratilor.

Stare de urgenta extinsa

Pe fondul criticilor vehemente la adresa reactiei mult prea lente a administratiei de la Washington fata de efectele uraganului, presedintele George W. Bush a vizitat luni, pentru a doua oara, statele cele mai afectate - Louisiana si Mississippi. El a promis un "ajutor urias" pentru regiunile calamitate. Bush a declarat stare de urgenta in alte 10 state americane care au primit persoane evacuate, pentru a putea directiona ajutorul federal destinat gazduirii refugiatilor.

Intre timp, guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco, a propus luni elaborarea unui proiect asemanator planului Marshall, in vederea reconstructiei regiunilor devastate. Dupa ce presedintele Bush a incercat sa detensioneze relatiile dintre administratia sa si autoritatile din Louisiana, Blanco a incetat brusc sa mai atace ineficienta actiunilor intreprinse de Washington pentru solutionarea crizei. La rindul ei, Blanco este tinta unor critici dure. Ea este acuzata ca a cerut prea tirziu ajutorul federal, in dorinta sa de a iesi in evidenta in primele zile ale crizei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.