Spre deosebire de scrutinul electoral precedent, din 2003, japonezii sunt pasionati pentru cel de duminica viitoare, cand au loc alegeri anticipate, considerate "istorice", "cele mai importante de dupa razboi". Japonezii se pregatesc sa il aleaga sau sa il respinga pe premierul Junichiro Koizumi (63 de ani) in fruntea partidului sau liberal-democrat (PLD), "reinnoit" partial.

Desi este considerat favorit, potrivit sondajelor, partida nu este inca jucata, la cateva zile inaintea scrutinului ce are loc intr-un climat politic volatil o treime dintre electori fiind indecisi. Potrivit analistilor, Koizumi si-a asumat un risc dizolvand Camera reprezentantilor la 8 august, dupa esecul proiectului sau de privatizare a Postei, prima dintre prioritatile sale. Considerand ca este dezavuat de Parlament, ca si de propriul partid, Koizumi a decis sa apeleze la concetateni.

Posta nipona este cea mai mare banca din lume, gestionand si asigurari de viata ale japonezilor, circa 355.000 de milioane de yeni (2.640 miliarde de euro). Koizumi a jurat ca va dezmembra acest adevarat mamut. In plus, se ambitioneaza, asa cum a promis in 2001, sa "pulverizeze" sistemul politic, de clan opac, dar si egalitarist, care guverneaza Japonia fara intrerupere de o jumatate de secol.

Premierul este considerat de media si de opinia publica drept un campion al reformelor, care a declarat razboi "fortelor de rezistenta" arhaice, in timp ce opozitia, eclipsata de dezbateri, se face auzita cu greu. Koizumi si-a ales ca erou un sef de razboi din secolul al XVI-lea cu destin tragic, Oda Nobunaqa, primul unificator al Japoniei, celebru pentru ca si-a masacrat fara mila dusmanii.

Asa ca nu mira pe nimeni ca premierul Koizumi a decis sa alunge "fara mila" rebelii din PLD, care, aliindu-se cu opozitia, au contribuit la esecul reformei postale, considerata de el "cea mai importanta dupa era Meiji". "Doresc demolarea vechiului PLD si crearea altuia nou", se confesa amicilor Koizumi, care a infruntat de cateva ori ierarhia partidului, fara a tine cont de avizul sefilor factiunilor, PLD fiind un partid funciarmente conservator, care agreeaza actiuni ale caror ideologii merg de la extrema dreapta pana la centru.

In cazul in care Koizumi va castiga, el va intra in istorie ca un adevarat reformator care a sfaramat tabuurile, cel mai mare premier nipon de dupa razboi. Daca va pierde, inflexibilitatea sa de kamikaze il va duce spre o sinucidere politica, spre implozia PLD si spre o schimbare a majoritatii, pentru prima oara dupa 1993. Oricum, este clar ca acest "scrutin istoric" va antrena recompunerea peisajului politic, dorit de altfel de majoritatea japonezilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.