Explozie nucleara sau tsunami. Astfel au perceput supravietuitorii uraganului Katrina experienta traumatizanta prin care au trecut.

Bilanturile dezastrului, inca provizorii si la aceasta ora, intrec cele mai negre pronosticuri. In 24 de ore, numarul mortilor a trecut de la peste 50 la 80 si apoi la cateva sute. Aproape cinci milioane de oameni, din cele trei state calamitate, au ramas fara curent electric, iar apa potabila si alimentele lipsesc din zonele afectate. Cu pagube estimate deja la circa 26 miliarde de dolari, Katrina e pe cale sa devina cel mai scump uragan care a lovit vreodata America.

Desi, intr-o prima instanta, New Orleans-ul parea ca scapat mai usor decat se credea, in prezent 80 la suta din oras se afla sub ape. Doua din digurile care protejau orasul au cedat, iar apele lacului Pontchartrain au navalit, inundand centrul New Orleans-ului. Pe strazile orasului se circula cu barca, retelele de comunicatii si de acces sunt impracticabile.

Autoritatile au facut apel la armata pentru a salva cu elicopterele supravietuitorii refugiati pe acoperisuri si au ordonat evacuarea Superdomului si a altor adaposturi, in pericol de a fi acoperite de apa. Vazute de sus, imaginile oferite de regiunea calamitata seamana cu cele din Indonezia, lovita in decembrie trecut de tsunami.

Un rechin si-a facut aparitia pe strazile din New Orleans

Guvernatorul statului Louisiana a declarat, ieri, ca situatia a devenit insuportabila, indemnand populatia sa se roage. In New Orleans, unde apa a atins pe alocuri sase metri, a fost zarit un rechin de circa un metru inotand linistit pe strazile inundate. Daca bilantul mortilor si al pagubelor nu a fost inca stabilit cu precizie in Louisiana, din cauza inundatiilor masive, in Mississippi se vorbeste de cateva sute de victime, dupa ce un val de noua metri a lovit coasta acestui stat.

Acesta s-ar putea insa dubla sau tripla in zilele urmatoare. Imaginile apocaliptice lasate in urma de ape i-au facut pe supravietuitori sa compare dezastrul cu cel al unei explozii nucleare. Numai in Biloxi, oras care a suferit distrugeri masive, au murit 80 de oameni.

Garda nationala, chemata in ajutor impotriva hotilor

In New Orleans, care a fost parasit de majoritatea populatiei, dar si in alte zone casele si magazinele au cazut prada hotilor. S-au furat de-a valma alimente, bauturi, haine, medicamente, bijuterii. Pentru a stavili jafurile, autoritatile din statele calamitate au chemat in ajutor Garda nationala, care si-a trimis pe teren circa 7500 de membri. Se vorbeste chiar de instituirea legii martiale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.