Desi a avut o intensitate mai mica decit cea anticipata initial, uraganul Katrina a inundat zone intinse din Mississippi si Louisiana. Zeci de mii de americani nu vor mai putea reveni la casele lor timp de citeva luni.

Cel putin 80 de persoane au fost ucise de uraganul Katrina, care a maturat luni statele americane Mississippi, Louisiana si Alabama. Conform datelor preliminare, uraganul a facut cele mai multe victime in Mississippi, unde 50 de persoane au fost ucise intr-un singur comitat. Treizeci dintre acestea si-au pierdut viata intr-un complex de apartamente.

Rafale de "numai" 200 km/h

Peste 1,3 milioane de case si cladiri de birouri din Mississippi, Louisiana si Alabama au ramas fara curent electric. Desi scazuse in intensitate, luni seara, uraganul a provocat cele mai importante pagube in Mississippi si Louisiana, unde cei mai multi dintre americani nu vor putea reveni la casele lor timp de citeva luni. Peste 75.000 de persoane au fost primite in circa 240 de adaposturi din regiune, insa Crucea Rosie se asteapta ca numarul acestora sa creasca.

In Mississippi, strazile si cladirile au fost inundate pe o raza de aproximativ noua kilometri de la tarm. Vintul a lovit cea mai mare parte a statului Mississippi cu o viteza de aproximativ 170 de kilometri pe ora. In unele parti estice ale statului, vintul a atins "doar" 100 de kilometri pe ora. Inundatiile au cuprins si o mare parte din zona New Orleans, Louisiana, unde peste un milion de persoane fusesera evacuate din calea uraganului.

"Am salvat de ape sute de persoane aflate in podurile caselor sau pe acoperisuri, iar alte sute asteapta sosirea ajutoarelor", a declarat ieri Kathleen Blanco, guvernatorul statului Louisiana. Vintul a darimat numerosi stilpi de inalta tensiune care, la rindul lor, au lovit cladiri si au distrus masini. Uraganul a smuls o parte din acoperisul giganticului stadion "Superdome", din New Orleans, in care se adaposteau 10.000 de persoane ce nu reusisera sa paraseasca orasul.

In pofida celor mai negre previziuni, care anticipau ca New Orleans va fi inghitit de ape, uraganul Katrina nu a lovit frontal orasul, iar pagubele estimate initial au fost mai mici. De altfel, uraganul fusese retrogradat inca de luni de la categoria a 5-a, adica "extrem", la a 3-a, "intens", pe masura ce se apropia de New Orleans. Vintul masura "numai" 200 de kilometri pe ora, fata de intensitatea de peste 230 de kilometri pe ora, cu cit fusese "creditat" initial. Uraganul se indrepta ieri catre Tennessee si Ohio.

Uragan costisitor

Companiile de asigurari au estimat ca pagubele produse ar putea varia intre noua si 16 miliarde de dolari, Katrina devenind astfel unul dintre cele mai costisitoare uragane din istorie. Desi amploarea exacta a distrugerilor nu va putea fi cunoscuta decit peste citeva zile, companiile de asigurare sint de parere ca pagubele nu se vor ridica la 25-30 de miliarde de dolari, cifra anticipata duminica.

Uraganul Andrew, care a facut ravagii in Florida, Louisiana si Mississippi, in august 1992, a fost cel mai costisitor din istoria Statelor Unite, provocind pierderi de aproape 21 de miliarde de dolari. Anul trecut, patru uragane - Charley, Ivan, Frances si Jeanne - au produs pierderi de aproape 23 de miliarde de dolari. Potrivit unor estimari facute la sfirsitul saptaminii trecute, uraganul Katrina ar putea fi cel mai costisitor eveniment, dupa atentatele din 11 septembrie 2001.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.