Fenomenul hispanic are un impact colosal in SUA si este recunoscut ca atare de autoritati. Tara care se mindrea ca asimileaza strainii si ii transforma in americani sadea e acum la un pas de bilingvism

"Quiero vivir en los Estados Unidos" (Vreau sa traiesc in Statele Unite). Este un gind care ii anima pe multi locuitori ai Americii Latine. Si multi trec de la vorba la fapta si intra in SUA prin orice mijloace. Fie traverseaza cu ambarcatiuni improvizate cei mai putin de 100 de kilometri de mare dintre Cuba si tarmul Floridei, fie se tirasc noaptea, condusi de calauze, peste granita dintre Mexic si Arizona. Populatia de origine hispanica din SUA a crescut cu aproape 60 de procente in ultimii 15 ani, depasind numarul afro-americanilor.

5 milioane de hispanici numai in Los Angeles

Spaniola se impune ca a doua limba a Statelor Unite si este vorbita de aproape 40 de milioane de oameni din totalul de 282 de milioane de locuitori ai SUA. Numai in Los Angeles traiesc peste 5 milioane de hispanici, mai mult decit in al doilea oras ca marime din Mexic. 58% din populatie e de origine hispanica, iar in 40% din casele de acolo se vorbeste numai spaniola. In Florida, guvernatorul Jeb Bush, fratele presedintelui, are un fiu cu o mexicana si isi tine adesea discursurile publice in ambele limbi.

Florida, incubatorul de spaniola

Prima parte a secolului al XIX-lea a insemnat expansiunea masiva a SUA catre sud si vest. In 1819, Statele Unite cumpara Florida de la coroana spaniola. In 1835, colonistii americani din Texas dezlantuie o rebeliune impotriva Mexicului si obtin independenta. Zece ani mai tirziu, Texasul devine stat american. In 1846, SUA si Mexic intra in razboi. Trupele americane ocupa Mexico City in septembrie 1847. Tratatul de pace de la Guadalupe Hidalgo din 1848 aduce Americii statele Arizona, New Mexico, Nevada, Utah si California, cunoscute si astazi ca Mexamerica sau Mexicalia. La ora actuala, SUA si Mexic au o granita comuna de 3.141 de kilometri.

Coyotes vs braceros

Se estimeaza ca aproximativ 5.000 de hispanici trec in fiecare zi ilegal granita dintre Mexic si SUA. Granicerii, in majoritate tot hispanici, porecliti "coyotes" (coioti), sint coplesiti de valul de "latino", iar inchisorile din statele de granita sint ticsite cu imigranti ilegali. Un elicopter al granicerilor a fost doborit cu o ploaie de pietre de catre un grup de mexicani surprinsi in timp ce incercau sa traverseze fisia care ii despartea de tara fagaduintei.

Cei mai multi care reusesc sa intre in America gasesc de lucru relativ usor in agricultura sau in industria carnii, domenii care tacit se bazeaza tocmai pe forta de lucru ieftina a sezonierilor mexicani, porecliti "braceros" sau "wet backs" ("spinari ude").

Armata americana este un alt refugiu pentru hispanicii in cautarea unei noi vieti. Citiva ani in serviciul militar garanteaza obtinerea cetateniei SUA, iar sistemul nediscriminatoriu din armata face ca multi hispanici sa urce pe scara gradelor ofiteresti. Primul soldat american cazut in razboiul impotriva terorismului in Afganistan a fost un guatemalez…

"Presidente Bush en Casa Blanca"

Pagina de Internet a Casei Albe ofera vizitatorilor optiunea de a citi informatiile "en Espanol". E singura limba oferita in afara de engleza. La fel se intimpla si cu celelalte site-uri ale institutiilor oficiale si cu majoritatea inscrisurilor afisate in cladirile publice americane. Presedintele Bush a avut in campania electorala din 2004 un videoclip in spaniola care tintea alegatorii hispanici, curtati de politicieni cu fiecare prilej electoral. Sondajele au aratat ca, de regula, hispanicii voteaza in favoarea candidatilor Partidului Republican.

In biblioteca sau in masina

In Statele Unite ale Americii nu exista nici o lege federala care sa ateste ca engleza este limba oficiala a tarii. Un proiect de lege in acest sens a esuat in Congres de citeva ori in ultimele zeci de ani si se afla din nou pe masa deputatilor, in contextul dezbaterilor aprinse privind "ofensiva hispanica". 28 de state au o astfel de lege adoptata de-a lungul timpului. Prima a fost in Louisiana, in 1812, si cea mai recenta in West Virginia, luna trecuta.

S-a intimplat insa ca in Arizona Curtea Suprema sa declare legea ca fiind neconstitutionala, in neconcordanta cu primul amendament care protejeaza dreptul la libera exprimare. Alte proiecte de lege intens disputate sint acelea de a dota bibliotecile publice cu carti in limba spaniola, sau de a elibera imigrantilor ilegali permise de conducere.

Profitabili si disponibili Daca in politica rolul limbii spaniole si forta comunitatii latino sint inca dezbatute, afaceristii din SUA nu au nici o indoiala ca un client latino e la fel de bun precum unul de alta etnie. A avea un angajat vorbitor de spaniola iti ofera un potential suplimentar de clienti. Daca telefonezi la compania de electricitate sau de apa, poti apasa "tasta 2" si ai acces la un operator vorbitor de spaniola.

Companiile de cablu TV au pachete speciale care cuprind zeci de programe in spaniola, inclusiv CNN, HBO sau MTV. Exista numeroase publicatii in spaniola si puternice asociatii profesionale ale americanilor de origine hispanica. Unii analisti spun ca este o chestiune de timp pina cind Statele Unite, "creuzetul multietnic si multicultural" vor digera si asimila masa imigrantilor vorbitori de spaniola. Pina la urma, cu totii vin in SUA pentru a deveni "americani". • Mihai Constantin. (Washington DC)

Hispanici si celebri

Revista "TIME" a dedicat o editie celor mai influenti hispanici din Statele Unite ale Americii. In frunte se afla Alberto Gonzales, actualul procuror general al SUA si un apropiat de incredere al presedintelui Bush. De altfel, viitorul politic al clanului Bush ar putea depinde de un hispanic. Nepotul presedintelui, George P. Bush, este fiul lui Jeb Bush, guvernator de Florida, si al sotiei sale mexicane, Columba.

George P. Bush are 29 de ani si lucreaza ca avocat in Dallas. Cintareata Jennifer Lopez, actrita Salma Hayek si regizorul Robert Rodriguez sint recunoscuti ca promotori ai originilor lor hispanice si ai valorilor culturale latino la Hollywood. Primarul Los Angeles-ului, Antonio Villaraigosa, are o agenda politica ambitioasa in cadrul Partidului Democrat. Guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson Lopez, este un potential candidat la fotoliul de la Casa Alba in alegerile din 2008.

Senatorul republican de origine cubaneza Mel Martinez si-a cistigat reputatia de cel mai important parlamentar de origine hispanica dupa ce a propus ca SUA sa inchida lagarul de la Guantanamo si a criticat administratia Bush ca neglijeaza relatiile cu tarile Americii Latine.

Spanglish, pe cale de disparitie

"Viitorul spaniolei se joaca pe teritoriul american. Stim ca spaniola e prima in Europa, dar si ca este a doua din lume, ca numar de vorbitori, dupa engleza, daca excludem chineza. Pina acum zece ani, in SUA se vorbea 'spanglish>>, un amestec de spaniola si engleza. Tinerii americani de origine spaniola studiaza engleza in mod serios, luind cursuri", afirma Ioana Zlatescu, directoarea Institutului Cervantes din Bucuresti. "Imbucurator este ca spaniola a devenit o limba de comunicare publica.

Sint din ce in ce mai multe ziare, televiziuni, radiouri, in limba spaniola pe teritoriul american. Ca sa nu mai vorbim de muzica latino care a cucerit toate culturile. Iar, de curind, spaniola a devenit limba obligatorie in Brazilia. Cred ca tinerii romani care vor sa lucreze in Statele Unite iau serios in considerare studiul limbii spaniole", adauga ea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.