Belarusul, principalul aliat al Rusiei din spatiul ex-sovietic, a devenit in mod oficial tinta unei aliante a Poloniei, Lituaniei, Letoniei si Ucrainei. Initiativa, anuntata cu putin timp inaintea Summit-ului Comunitatii Statelor Independente din orasul rus Kazan, ofera Moscovei inca un motiv de a lua masuri punitive, de natura economica, impotriva Ucrainei. Conferinta la nivel inalt, care va incepe maine, este un prilej pentru presedintele rus Vladimir Putin de a incerca sa pastreze intacte interesele Rusiei pe teritoriile controlate pana in 1991.

Polonia, Lituania, Letonia si Ucraina pregatesc un plan comun impotriva liderului autoritar al Belarusului, Aleksander Lukasenko, cu scopul de a evita transformarea regimului de la Minsk intr-un factor de risc major pentru politica pro-occidentala a celor patru state. Serviciul de presa al Guvernului de la Varsovia, citat de AFP, a transmis ca premierul polonez Marek Belka, premierul leton Aigars Kalvitis, premierul ucrainean Iulia Timosenko si presedintele lituanian Valdas Adamkus "au decis sa instituie un grup de lucru, avand drept scop schimbul rapid de informatii si coordonarea actiunilor". In cursul unei teleconferinte desfasurate miercuri, cei patru lideri si-au exprimat "sprijinul pentru lansarea unor emisiuni in limba belarusa de catre posturi de radio independente".

Comisia Europeana anuntase ca va finanta difuzarea, in Belarus, de catre postul german de radio "Deutsche Welle", a unor programe de promovare a democratiei pentru populatia din aceasta tara, sanctionata de UE pentru tendintele autoritariste. "Suntem foarte ingrijorati de lipsa libertatii de exprimare in Belarus. In cursul ultimilor ani, mijloacele de presa independente din Belarus s-au lovit de obstacole din ce in ce mai dure", a subliniat Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relatii externe.

Comisia Europeana anuntase, la inceputul lunii august, ca intentioneaza sa sprijine financiar formarea unei societati civile puternice in Belarus, prevazand in acest scop un buget de 8,7 milioane de euro. In special Polonia este ingrijorata de abuzurile fostului sef de colhoz Aleksander Lukasenko, prin prisma faptului ca 400.000 de polonezi traiesc in Belarus. Trei dintre membrii de frunte ai Uniunii Polonezilor din Belarus au fost arestati pentru delicte de opinie in luna mai a acestui an. Cele doua state se afla in plin conflict diplomatic, tradus prin expulzarea reciproca a unor functionari din ambasade.

Ucraina, mai activa decat oricand

Polonia, Lituania si Letonia sunt membre ale Uniunii Europene din 2004, in timp ce Ucraina s-a indepartat de influenta Moscovei prin "Revolutia Portocalie" de la sfarsitul anului trecut. In acest moment, Ucraina este cel mai activ stat ex-sovietic in procesul de redefinire a jocurilor geostrategice din zona. Saptamana trecuta, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a anuntat, impreuna cu presedintele georgian Mihail Saakasvili, crearea unei Comunitati a Optiunii Democratice, care ar trebui sa reuneasca "toate statele democratice din bazinele caspic, baltic si al Marii Negre. De asemenea, asocierea de state cunoscuta drept GUAM, formata din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova, si-a intetit activitatea in ultima perioada.

Ucraina, Georgia si chiar Moldova si-au exprimat, in ultima perioada, optiunea pentru apropierea de Uniunea Europeana si NATO, fapt care a dus la enervarea presedintelui rus Vladimir Putin. Oficial, Rusia va propune o agenda a cooperarii. Insa, potrivit unei surse de la Kremlin, citate de RIA Novosti, Rusia intentioneaza sa isi concentreze atentia pe relatia cu SUA si Uniunea Europeana, in loc de tarile CSI.

"Rusia nu este multumita de faptul ca subventioneaza economiile unor anumite tari prin aprovizionarea cu resurse energetice la preturi reduse, in timp ce populatiile lor raman in saracie. Aceste situatii creeaza premisele pentru 'Revolutii Portocalii>> care schimba foarte putin in viata oamenilor, dar aduc la putere alte persoane, dintre care unele sunt platite de SUA", a declarat sursa citata. Agentia de presa comenteaza ca, desi n-au fost numite, demnitarul s-a referit, pe langa Ucraina si Georgia, la Republica Moldova.

Moscova: Situatia s-a schimbat

Agentia "Rusia la zi" comenteaza ca discutii pe aceasta tema vor avea loc in Kazan, la Summit-ul CSI. Kremlinul admite ca a facut greseli in anii ’90, din cauza ca Rusia nu a avut banii necesari sau dorinta politica si timpul de a intari CSI, fiind afectata de propriile probleme. Recent, situatia s-a schimbat, insa, rezultand in intarirea unor organisme regionale si internationale influente, printre care Comunitatea Economica Euroasiatica, Organizatia pentru Cooperare Central-Asiatica, Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, Spatiul Economic Unic si Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai. Ca o contragreutate la aliantele Rusiei, rivalii ei au creat GUAM.

"Aproape decedata dupa ce Uzbekistan s-a retras si dupa ce si-a pierdut un 'U>> din acronim, organizatia se regenereaza datorita revolutiilor portocalii si a uriasei sponsorizari de peste Ocean", a declarat sursa de la Kremlin. Aceasta a admis ca planul ucraineano-georgian de a crea o asa-zisa comunitate a democratiilor este o alta incercare de a se opune politicii Rusiei in spatiul post-sovietic.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.