Guvernul Marii Britanii a dat publicitatii o lista de noi criterii menite sa duca la deportarea sau neacceptarea in tara a persoanelor care instiga la ura si violenta. Lista descrie ceea ce guvernul considera a fi "comportamente inacceptabile" in Marea Britanie si a fost elaborata dupa atacurile cu bomba asupra sistemului londonez de transport. Documentul provoaca insa mari dispute publice:

Potrivit noilor reglementari, guvernul ar urma sa ii expulzeze pe predicatorii sau initiatorii unor web-site-uri care , citez "incita, justifica sau glorifica violenta terorista" sau care "alimenteaza sentimente de ura generatoare de acte de violenta colectiva in Regatul Unit".

Multe grupuri minoritare, inclusiv musulmane, au fost consultate inainte de publicarea documentului.
Ministrul de Interne, Charles Clarke, a aparat noile reglementari emise dupa atentatele din 7 iulie, subliniind ca amenintarea unor acte similare persista:
"Avem obligatia, eu personal am aceasta obligatie, de a-i opri sa intre in tara mai ales pe aceia care i-ar putea face pe tineri sa se comporte in felul acela ingrozitor, trait de noi in iulie. Vrem sa ne asiguram ca aceia care instiga, motiveaza sau lauda terorismul nu au cum sa se afle in aceasta tara".

In afara de interdictia de intrare in Marea Britanie, urmeaza si ca non-britanicii care se incadreaza in aceste criterii sa fie deportati.

Guvernul a incercat sa incheie acorduri cu diverse state, majoritatea arabe, spre a se asigura ca deportatii nu urmeaza sa fie torturati sau sa suporte rele tratamente in tarile lor de origine - caz in care Marea Britanie ar incalca o serie de conventii internationale legate de respectarea drepturilor omului.

Manfred Nowak, inalt functionar ONU insarcinat cu monitorizarea actelor de tortura:

"Daca acesti oameni sunt teroristi periculosi sau suspecti de acte de terorism, trebuie ca si ei sa fie tratati conform legii britanice valabile pe teritoriul britanic - ceea ce inseamna ca trebuie adusi in fata justitiei. Asta se aplica si celor pe care nu-i poti deporta fiindca risca sa fie torturati acasa, sau ii poti deporta, dar in alta tara, unde nu exista acest risc."

Primarul Londrei, Ken Livingstone, a declarat ca schimbarea de lege ceruta acum de ministrul de interne trebuie sa treaca un test: "Sprijinul meu fata de aceste masuri depinde de felul in care ele vor trece cu bine de ceea ce eu numesc "testul Nelson Mandela". Daca aceasta noua lege ar fi fost valabila acum 20 de ani, ar fi fost sustinatorii lui Mandela deportati din Marea Britanie? Daca legea trece de acest test, eu cred ca, in mare e acceptabila, dar daca rezulta ca in urma ei refugiati precum aceia care luptau impotriva apartheid-ului sint deportati, nu am sa o sprijin. "

Noile reglementari nu au nevoie de votul parlamentului, dar vor trebui aprobate de sistemul de justitie britanic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.