Cea mai importanta figura a asa-numitilor teleevanghelisti americani (predicatorii religiosi care se adreseaza obstii prin intermediul televiziunii), Pat Robertson, care, in 1988, a candidat la investitura Partidului Republican in cursa pentru Casa Alba, a provocat o adevarata furtuna prin chemarea adresata de la amvonul emisiunii sale 700 Club (Clubul celor 700), cu acoperire pe intregul teritoriu al Americii, la asasinarea presedintelui Hugo Chavez al Venezuelei. Se stie ca acesta este un critic al politicii SUA vizavi de America Latina, relatiile dintre cele doua tari fiind, in ultima vreme, destul de tensionate.

Plecand de la aceasta realitate, Robertson l-a acuzat pe Chavez ca vrea sa-si transforme tara "intr-o platforma pentru infiltrarea comunismului si a extremismului musulman pe intregul continent". A-l omori pe Chavez, unul dintre prietenii lui Fidel Castro, ar fi mult mai putin costisitor decat a porni un razboi impotriva sa, a spus el.

"Avem capacitatea de a scapa de el si cred ca a sosit momentul sa folosim aceasta capacitate. Nu avem nevoie de inca un razboi care sa ne coste 200 miliarde de dolari pentru a ne debarasa de un dictator. E mult mai lesne sa insarcinam cu aceasta treaba pe unul dintre agentii nostri secreti si sa punem, astfel, capat intregii chestiuni". Aflat in vizita la Havana, Chavez nu a facut caz de indemnul de a fi asasinat, declarand ziaristilor ca nu stie cine e Robertson si nici nu-i pasa ce spune el. In schimb, vicepresedintele Venezuelei, Jose Vicente Rangel, a reactionat cu vehementa.

"Este o dovada de ipocrizie sa condamni in vorbe terorismul si, in acelasi timp, sa actionezi in spirit terorist", a afirmat el. Si in America indemnul lui Robertson la asasinat a starnit stupoare. "E contrar logicii ca un om al Bisericii sa stearga dintr-un condei unul dintre comandamentele de baza ale iudo-crestinismului, care cere sa nu ucizi", a declarat Bob Edgar, secretar general al Consiliului National al Bisericilor din SUA. Iar reverendul Kevin Mannoia, din California, a comparat indemnul criminal al lui Robertson cu cele ale "fanaticilor islamisti", in timp ce reverendul Jesse Jackson a atras atentia ca pastorul evanghelist are influenta asupra a 20 la suta din electoratul american.

Vizibil stanjenit, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a aratat ca vederile lui Robertson nu reprezinta politica SUA si ca ele sunt "neavenite". Se stie ca Venezuela, al cincilea mare exportator de titei al lumii, este unul dintre principalii furnizori de petrol ai SUA, care nu au nici un interes, ca si guvernul de la Caracas de altfel, ca fluxul sa fie oprit. Presa americana atrage atentia, cu acest prilej, asupra incercarilor de asasinare, unele de-a dreptul hilare, a lui Fidel Castro de catre agentii CIA.

Intre altele, s-a preconizat introducerea unor explozivi intr-unul dintre trabucurile liderului cubanez sau sa se introduca o pulbere otravitoare in pantofii acestuia, ori, in fine, sa i se impregneze barba cu o pulbere similara. In 1976, presedintele Ford a interzis, printr-un ordin prezidential, agentilor serviciilor speciale sa se implice in asasinate politice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.