Problema Bastroe este una europeana si trebuie sa-si gaseasca solutii europene, intrucat modificarile mediului in Delta Dunarii privesc toata Europa, a declarat, ieri, la Scoala de Vara a PNL, ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu, transmite Mediafax.

"Asteptam ca Ucraina sa-si indeplineasca angajamentele internationale privind mediul, angajamente la care aceasta tara participa ca parte semnatara. Din punctul nostru de vedere, problema Bastroe nu este doar o chestiune a relatiilor bilaterale Romania-Ucraina", a mai spus Ungureanu. El sustine ca problema modificarii caracteristicilor mediului in Delta Dunarii priveste intreaga Europa. "In aceste conditii, noi vom fi expliciti in relatia cu UE asupra pericolelor ce pandesc Delta Dunarii din partea unor activitati economice ce nu tin cont de implicatii", a subliniat ministrul de Externe. Ungureanu a mai afirmat ca distrugerea Deltei Dunarii pentru un avantaj economic greu de prevazut "devine un act reprobabil".

Ministerul de Externe a solicitat pe 12 august Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, printr-o nota verbala, informatii despre eventuala reluare de catre Ucraina a lucrarilor la canalul Bastroe, dupa ce o organizatie de protectie a mediului din Ucraina a semnalat ARBDD faptul ca ucrainenii au inceput decolmatarea portiunii de circa trei kilometri a canalului deja construit. Anterior, Comisia Europeana si Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea de la Viena au solicitat autoritatilor ucrainene stoparea lucrarilor la canalul Bastroe pana la elaborarea unui studiu de impact al proiectului asupra ecosistemului Deltei Dunarii si luarea in considerare a concluziilor acestuia.

Studiul international de impact, in forma ceruta de dreptul international aplicabil, trebuie sa se efectueze in timpul cel mai scurt, altfel incit sa fie eliminat riscul de a se produce o modificare ireversibila a unei zone aflate sub stricta protectie internationala si pentru a se putea stabili masurile necesare de protectie a ecosistemului dunarean, potrivit unor date comunicate de MAE. Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO "a luat nota cu ingrijorare" despre informatiile privind proiectul Canalului Bastroe din partea ucraineana a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, expertii apreciind, la sfarsitul lunii iulie, ca, dintre toate rutele pentru un posibil canal, a fost aleasa "cea mai proasta alternativa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.