Cancelarul german Gerhard Schroder si-a inceput campania electorala cu atacuri extrem de virulente la adresa politicii administratiei Bush si a actualei opozitii de la Berlin, relateaza agentiile de presa. La un miting electoral desfasurat la Hanovra, Schroeder a declarat ca interventia militara nu este o optiune pentru rezolvarea disputelor legate de programul nuclear al Iranului.

"Suntem ingrijorati in legatura cu desfasurarea evenimentelor din Iran", a spus cancelarul, care a adaugat ca nu doreste o noua proliferare a armelor nucleare. In opinia lui Schroeder, rezolvarea disputei se poate face numai prin negocieri. Analistii politici il admonesteaza insa pe cancelar, desi acesta s-a opus in trecut si interventiei americane in Irak. "Cancelarul Schroeder este un foarte bun actor, el joaca mai bine decat Angela Merkel", spune Gero Neugebauer, de la Universitatea Libera din Berlin.

Presedintele american George W. Bush a declarat recent ca nu exclude folosirea fortei in cazul in care autoritatile de la Teheran nu renunta la programul nuclear. Potrivit presei germane, discursul lui Schroeder din aceste zile aminteste de campania sa electorala de acum trei ani, cand s-a lansat intr-o retorica impotriva intentiei de atunci a Statelor Unite de a ataca Irakul pentru a inlatura pericolul folosirii de catre regimul Saddam Hussein a armelor de distrugere in masa.

In urma cu trei ani, Schroeder se afla in urma contracandidatului sau conservator Edmund Stoiber in sondajele de opinie, iar analistii politici considera ca atitudinea sa antirazboi a contribuit la victoria sa in alegeri. La intrunirea electorala din orasul sau natal, Schroeder nu a scapat ocazia de a ataca si Opozitia, formata din Uniunea Crestin Demorata condusa de Angela Merkel si din Uniunea Crestin Sociala a premierului bavarez Edmund Stoiber.

Actualul cancelar a promis ca va mentine la cote ridicate nivelul de trai al germanilor. Guvernul social-democrat a devenit nepopular dupa ani in care nu au fost inregistrate cresteri economice, iar rata somajului a ajuns la 12% din populatia apta de munca (5 milioane de someri).

Angela Merkel este considerata in continuare principalul candidat la ocuparea postului de cancelar dupa alegerile din aceasta toamna, desi a inceput sa inregistreze unele derapaje in sondajele de opinie. Mai mult, in doua emisiuni televizate, candidata crestin-democrata a incurcat termenii "net" si "brut", cand s-a referit la cresterile salariale, ceea ce i-a facut pe multi germani sa se indoiasca de competenta "doamnei de fier" venita din est.

O alta lovitura pentru actuala opozitie a fost iesirea "in decor" a lui Edmund Stoiber, care a declarat ca est-germanii sunt frustrati si nu se pot compara, din punct de vedere al inteligentei, cu germanii din Vest, in special cei din landul sau, Bavaria. Declaratia a fost resimtita din plin de partenera sa politica, est-germana Angela Merkel.

Scandalul i-a dat apa la moara social democratului Gerhard Schroeder, care a acuzat Opozitia ca divizeaza din nou Germania, la exact 44 de ani dupa inceperea construirii Zidului Berlinului (13 august 1961). Nici aliatul ecologist al lui Schroeder, ministrul de Externe Joschka Fischer, nu a scapat ocazia de a ataca Opozitia. El a denuntat "reconstruirea unui Zid in mintile oamenilor" si a apreciat ca "prostul gust al lui Stoiber si slabiciunea de care da dovada conducerea Angelei Merkel nu pot tine tara unita".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.