Pentru 266.000 de "Hibakusha" (supravietuitori iradiati) ai bombardamentului atomic de la Nagasaki, din 1945, ultimii 60 de ani au fost o tragedie nucleara continua.

Peste 10.000 de persoane s-au strans ieri, din toate colturile lumii, in orasul japonez Nagasaki, pentru a comemora in tacere 60 de ani de la ziua in care bomba atomica denumita, in joaca, de americani "Fat Man" (grasul) a devastat zeci de mii de vieti. La muzeul memorial al orasului, mii de persoane au trecut cu inima stransa pe langa ceasul cu sticla sparta, ale carui ace s-au oprit pentru totdeauna la ora 11:02, clipa exploziei. Fotografiile alb-negru dezvaluie adevarata dimensiune a tragediei umane, zeci si mii de oameni iradiati, morti carbonizati.

IRONIA SORTII

In astfel de momente, devine aproape irelevant ca "Fat Man" nu era destinat orasului Nagasaki. La trei zile dupa ce avionul american Enola Gay a lansat bomba atomica "Little Boy" (baietelul) asupra Hiroshimei, omorand cel putin 140.000 de persoane in primul atac atomic din istoria omenirii, un alt bombardier, Bock’s Car, si-a luat zborul pentru a arunca o a doua bomba atomica asupra orasului Kokura. Spre norocul locuitorilor din Kokura, un nor gros invaluia orasul, asa ca avionul si-a schimbat directia spre Nagasaki. Aproape 80.000 de persoane au murit atunci fie in explozie, fie de boli generate de iradiatii. Supravietuitorii iradiati de la Nagasaki, peste 266.000, sunt acum persoane in varsta, macinate de boli. Ei si-au petrecut ultimii 60 de ani luptand impotriva bombelor atomice.

PERICOL

La 60 de ani de la Hiroshima si Nagasaki, din ce in ce mai multe voci spun ca acestea nu sunt ultimele tragedii nucleare. Statele Unite si Rusia au fiecare mai mult de 10.000 de focoase nucleare, fie active, fie in depozite. Expertii se tem ca teroristii vor pune mana in cele din urma pe o arma nucleara sau vor improviza una. Natiuni precum Coreea de Nord si Iran fie au, fie sunt pe cale sa isi construiasca propriile arme nucleare, iar India si Pakistanul isi continua nestingherite programele nucleare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.