Capitala irakiana a fost afectata ieri de un atentat sinucigas, al doilea in decurs de 24 de ore, in timp ce armata americana a anuntat moartea altor doi puscasi marini. Un centru de recrutare al Garzii Nationale, din apropierea Zonei Verzi, perimetru securizat din centrul Bagdadului, a fost vizat ieri dimineata de un terorist sinucigas la bordul unei masini-capcana. Atacul s-a soldat cu moartea unui irakian membru al Garzii Nationale si mai multi raniti. Deflagratia s-a produs in fata Clubului Bagdad, un centru de recrutare situat la cativa zeci de metri de locul atacului de luni, in care si-au pierdut viata sapte persoane, iar alte 19 au fost ranite. Zona Verde din jurul fostului Palat al Republicii gazduieste sediul guvernului si ambasadele SUA si Marii Britanii. Pe de alta parte, armata americana a anuntat ca doi puscasi marini au fost ucisi luni, in provincia Bagdad, fara alte precizari.

Violenta a facut victime si in randul fortelor de securitate irakiene, doi ofiteri superiori ai politiei fiind asasinati si un capitan ranit la Bagdad, in doua atacuri distincte. La Mosul, autoritatile locale au anuntat rapirea unui veterinar, Nahla Aziz al-Issa, membru al Consiliului provincial din Ninive, actiune revendicata de gruparea islamista Ansar al-Sunna. In plus, corpurile neinsufletite a 14 persoane au fost gasite ieri intr-un cimitir din acest oras, unde, de la inceputul lunii decembrie, 60 de membri ai fortelor de ordine au fost executati prin impuscare in cap. In privinta situatiei din Fallujah, unde au fost reluate luptele, generalul Richard Myers, seful Statului Major Interarme american, aflat in vizita in Irak, a admis ca "mai sunt multe de facut, existand in continuare cuiburi de rezistenta".

El a afirmat, totusi, ca un numar mic de locuitori ar trebui sa fie in masura sa revina in oras "in urmatoarele zile". Cei mai multi dintre cei 300.000 de locuitori au parasit localitatea, la debutul ofensivei trupelor americane, declansata la 8 noiembrie. Fiecare familie care se va intoarce in Fallujah va primi 500 de dolari de la puscasii marini, cu titlu de "plata de consolare" pentru distrugerile provocate de armata americana in acest oras, potrivit unei surse americane. La nivel politic, gruparea liderului radical siit Moqtada Sadr si-a conditionat participarea la alegerile generale prevazute la 30 ianuarie 2005 de plecarea fortelor straine, ceea ce confirma intentia sa de a boicota scrutinul. Membrii gruparii lui Sadr nu figureaza pe lista siita depusa pentru alegeri, cu aprobarea ayatollahului Ali Sistani, cel mai important lider al acestei comunitati religioase din Irak.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.