Germania a fost avertizata de catre Pentagon asupra riscurilor de deteriorare a relatiilor cu Statele Unite in cazul in care justitia germana va da curs plangerii formulate contra secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld, plangere calificata "o urmarire judiciara neinsemnata".
Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Lawrence DiRita, a precizat ca, "in cazul in care un procuror aventurier ar dori sa se lanseze intr-o urmarire judiciara fara sens, acest fapt ar putea afecta relatiile in sens larg (intre SUA si Germania). Consider ca pot spune acest lucru ca fiind sigur". Fiecare guvern din lume, in mod special un aliat in cadrul NATO, intelege efectul potential asupra relatiilor sale cu Statele Unite daca un astfel de proces fara sens ar avea loc, a subliniat DiRita, adaugand ca, la modul general, cand astfel de urmariri in instanta ii vizeaza pe militarii americani, este evident ca le tratam cu seriozitate.

Afacerea intervine tocmai cand intre Statele Unite si Uniunea Europeana se fac simtite semne prevestitoare ale unei decrispari a relatiilor transatlantice, afectate de criza irakiana.

Pentagonul a reactionat ca urmare a unei plangeri depuse, la 30 noiembrie, in Germania, de un colectiv de avocati contra lui Donald Rumsfeld si a altor responsabili americani, acuzati de crime de razboi si tortura in scandalul legat de abuzurile de la inchisoarea Abu Ghraib. Plangerea, depusa la Parchetul federal german din Karlsruhe, se bazeaza pe "principiul jurisdictiei universale", prevazut in dreptul german incepand din 2002, a declarat unul dintre avocati, americanul Peter Weiss. Colectivul este compus din membri ai Centrului pentru drepturi constitutionale (CCR), cu sediul la New York, si ai asociatiei avocatilor republicani din Berlin, plangerea fiind depusa in numele a patru irakieni care sustin ca au fost maltratati de soldati americani.

Alaturi de Donald Rumsfeld in plangere figureaza si fostul director al CIA, George Tenet, subsecretarul pentru informatii din departamentul Apararii, Steven Cambone, generalii Ricardo Sanchez si Janis Karpinski si alti cinci ofiteri din armata americana.
Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a primit o scrisoare din partea organizatiei de aparare a drepturilor omului, Human Rights Watch, in care armata americana este acuzata de trei noi decese inexplicabile intr-un centru de detentie din Afganistan. Organizatia, cu sediul la New York, arata ca "Statele Unite trebuie sa dea dovada de seriozitate in ce priveste urmarirea in justitie a persoanelor implicate in moartea si tratamentele neadecvate asupra prizonierilor".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.