Acelasi discurs: noi de aici nu plecam! 14 puscasi marini au fost ucisi de la inceputul saptamanii in provincia rebela Al-Anbar, la vest de Bagdad. Un altul a fost capturat de o grupare irakiana. Iar marti, un ziarist american a fost rapit si ucis. Cauza democratiei in lume este mai importanta insa. Trupele SUA vor ramana in Irak si in continuare pentru indeplinirea misiunii lor, declara Bush, ca reactie la toate aceste evenimente.

"Suntem in razboi. Sutem fata in fata cu un inamic nemilos. Daca vom stabili termene de retragere pentru armatele noastre, dusmanul isi va adapta imediat tactica lui de lupta", a explicat seful administratiei de la Casa Alba. De la incheierea ostilitatilor militare, in mai 2003, in Irak au murit peste 1.800 de soldati americani. Mai mult de 13.000 au fost raniti. Numai in ultimele 10 zile si-au pierdut viata 37 de militari ai SUA. E adevarat, pierderile irakienilor sunt mult mai mari. Se vorbeste de 45.000 de morti. Pe raniti nu i-a numarat nimeni, se pare. Ei, a continuat Bush, referindu-se la insurgentii irakieni si gruparile teroriste, "vor ca noi sa ne retragem. Dar nu vor reusi. Pentru ca ei nu inteleg caracterul si forta SUA". Odata incepute, lucrurile trebuie duse la capat, a pus liderul de la Casa Alba, punand punctul pe "i".

Cursa contracronometru

Intre timp, liderii politici ai Irakului s-au reunit ieri la Bagdad pentru a pune la punct ultimele detalii ale consfatuirii de astazi, intrunire chemata sa elimine divergentele aparute pe marginea proiectului noii Constitutii a tarii. Angajat intr-o veritabila cursa impotriva cronometrului, Comitetul de redactare a documentului si-a continuat lucrarile pana aseara tarziu, sperand sa reuseasca intocmirea listei definitive cu punctele de litigiu.

Aceste momente, printre care federalismul ca viitoare structura statala a Irakului, precum si rolul Islamului, urmeaza sa fie analizate incepand de astazi si pana la 12 august. Intalnirea este o solutie disperata, Comisia de redactare nefiind in masura sa gaseasca un compromis. Iar la mijlocul lunii august, textul noul Constitutii trebuie supus spre examinare Parlamentului, inainte de a fi supus, in luna octombrie, unei consultari populare. Potrivit unor surse oficiale, la reuniuni participa, printre altii, seful statului, Jalal Talabani (kurd), presedintele Kurdistanului, Massoud Barzani, primul-ministru al Irakului, Ibrahim jaafari (siit), si vicepremierii Ahmad Chalabi (siit) si Ghazi al-Yaour (sunnit).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.