Statele Unite au aruncat bomba atomica asupra Hiroshimei la 6 august 1945, iar dupa trei zile au lansat o a doua bomba, la Nagasaki. Cele doua lovituri aveau sa-i determine pe japonezi sa anunte capitularea, la 15 august 1945.

Decizia de a utiliza bombele atomice impotriva Japoniei a fost luata de presedintele Statelor Unite de la acea vreme, Harry S. Truman. Ulterior, liderul american avea sa explice ca ordinul de atac a fost dat pentru a determina incheierea rapida a razboiului si a-i obliga pe japonezi sa capituleze neconditionat. Truman a mizat pe efectul psihologic produs de cele doua lovituri nucleare. Presedintele american era convins ca teama fata de alte atacuri similare ii va obliga pe japonezi sa capituleze.

Tinta

Inainte de atac, autoritatile militare americane au intocmit o lista cu potentiale tinte. Lista a fost alcatuita tinindu-se cont de impactul loviturilor asupra armatei japoneze. La vremea respectiva, Hiroshima era un oras de o importanta militara considerabila. In Hiroshima se afla cartierul general al trupelor care aveau misiunea de a apara sudul Japoniei. Orasul era un centru de comunicatii militare si avea depozite de armament. De asemenea, Hiroshima nu suferise pagube in urma unor raiduri aeriene anterioare si, din acest punct de vedere, oferea strategilor americani un mediu ideal pentru evaluarea exacta a impactului devastator al unei bombe atomice. La momentul respectiv, populatia orasului era evaluata la circa 255.000 de locuitori.

Atacul

La Hiroshima, pentru prima oara in istorie, un dispozitiv atomic a fost utilizat ca arma de atac, in afara unui experiment nuclear. In dimineata zilei de 6 august 1945, bombardierul B-29, botezat "Enola Gay" si pilotat de colonelul Paul Tibbets, survoleaza Hiroshima. La ora 8.15, de la o altitudine de 9.000 de metri, "Enola Gay" lanseaza asupra orasului o bomba atomica de 4,5 tone, supranumita "Little Boy", prima pe baza de uraniu 235. Bomba a fost aruncata asupra zonei centrale a orasului. "Little Boy" a explodat la aproximativ 600 de metri de sol, detonind o incarcatura echivalenta cu 13.500 de tone de trinitrotoluen. Pe o raza de 2,5 kilometri de la epicentru, toate cladirile au fost distruse, facind loc unui desert atomic.

Trei zile mai tirziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bomba atomica, poreclita "Fat Man", a fost aruncata asupra orasului Nagasaki, distrugind peste jumatate din acesta. Explozia a avut mai putin de 10 kilotone.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.