Epidemia de gripa aviara avanseaza spre vestul Rusiei, fiind depistata si in localitatea Tiumen din Siberia occidentala, regiune aflata la 700 de kilometri de Novosibirsk, unde a fost depistat primul focar viral, a anuntat Ministerul rus al Agriculturii.

"La ora actuala, gripa aviara este raspandita in 14 localitati din Novosibirsk, dar si in satele din Gliubokoe, regiunea Altai. "In toate aceste localitati a fost instituita carantina si au fost luate masuri de eradicare a virusului", au dat asigurari responsabilii rusi.

Virusul a fost adus de pasarile migratoare

Mai grav este faptul ca virusul a fost depistat nu numai la pasarile domestice si la cele crescute in regim de ferma, ci si la pasarile migratoare. 600 de gaste salbatice au murit pana acum in nordul Kazahstanului in urma izbucnirii epidemiei de gripa aviara. Virusul a fost adus din afara statului de catre pasarile migratoare ce vin primavara din Asia de sud-est. Autoritatile intentioneaza sa interzica vanarea pasarilor in timpul sezonului de vanatoare ce se apropie, iar la granita cu Rusia, toate vehiculele ce intra in Kazahstan vor fi dezinfectate.

In Rusia, epidemia de gripa aviara a ucis peste 2.700 de pasari salbatice in regiunea Novosibirsk si in alte cateva regiuni situate la granita cu Kazahstanul. Virusul H5N1, transmisibil de la pasare la om, s-a raspandit in regiuni intinse din Asia, provocand moartea a zeci de milioane de pasari si a cel putin 60 de persoane, dintre care 41 in Vietnam, 12 in Thailanda, 4 in Cambodgia si 3 in Indonezia. Presa rusa evoca riscul ca epidemia sa se extinda si in restul tarii, iar unii experti emit scenarii si mai catastrofale cum ar fi ca virusul sa ajunga in Europa sau sa sufere mutatii si sa devina transmisibil de la om la om.

In momentul actual, Vietnamul este cel mai afectat stat din Asia, iar autoritatile din aceasta tara au demarat o campanie de vaccinare in masa a pasarilor din zonele rurale. Cu toate acestea, un oficial FAO a precizat ca nu este sigur daca aceste vaccinuri, care au fost testate si in China, Indonezia, Pakistan si Mexic, vor reduce numarul de imbolnaviri.

OMS: Criza, la un pas de a se transforma intr-o tragedie globala

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a difuzat cel mai alarmant avertisment de la declansarea epidemiei de gripa aviara. Criza se afla la un pas de a se transforma intr-o tragedie globala. OMS se teme ca gripa aviara va deveni si mai virulenta, daca virusul va suferi mutatii ce-i vor permite sa se transmita mai usor la oameni. Acesta s-a dovedit extrem de rezistent, fiind depistat chiar si la animale despre care se credea ca sunt imune, cum este cazul felinelor.

"Daca virusul va deveni foarte contagios la oameni, nivelul infectarilor si al deceselor va fi enorm. Lumea se afla in cel mai acut pericol de declansare a unei epidemii catastrofale", a avertizat un specialist al OMS, precizand ca epidemii de asemenea proportii se declanseaza la intervale de 20-30 de ani. Ultima a avut loc acum aproape 40 de ani.
Biochimistii unguri au realizat un vaccin

Biochimistii din Ungaria au realizat un vaccin

impotriva gripei aviare care urmeaza a fi testat pe oameni. Primele teste pe oameni urmeaza sa inceapa saptamana viitoare, dupa incheierea testelor pe animale si obtinerea permiselor necesare pentru substanta activa, a afirmat un responsabil din domeniul sanatatii, Kornelia Molnar. Chiar un oficial din domeniu, Laszlo Bujdoso, se va afla printre primele 150 de persoane care s-au oferit voluntar pentru testarea vaccinului.

In cazul in care vaccinul se va dovedi eficient, va incepe productia acestuia, in termen de trei luni urmand sa apara pe piata suficiente doze pentru vaccinarea persoanelor suspecte, apoi dupa sase luni cantitatile vor fi suficiente pentru vaccinarea in masa. Acesta va fi primul vaccin din lume impotriva gripei aviare pentru oameni, care contine un virus devitalizat si nu unul slabit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.