Romii sunt respinsi peste tot in Europa, iar Franta, cu expulzarea lor in Romania si Bulgaria, Italia, care anunta ca vrea sa faca si mai mult impotriva lor, expulzarile din Danemarca, Elvetia, M.Britanie si crimele din Ungaria sunt tot atatea exemple, comenteaza Le Temps in editia electronica.

Cetateni europeni si, totodata, cea mai importanta minoritate de pe continent, cele 10-12 milioane de romi, raspanditi in toate tarile europene, sunt tratati ca imigranti ilegali. Ei sunt acuzati de toate relele, de la furtul de gaini, deturnarea ajutoarelor sociale sau ca fiind "factori de tulburari". "Romii sunt necunoscuti, iar imaginea despre ei este compusa din reprezentari sociale si prejudecati, structurate ca stereotipii, deci, foarte greu de modificat", subliniaza Jean-Pierre Liegeois, autor al mai multor lucrari asupra acestui subiect.

  • Ii cunostem cu adevarat pe romi?

"Romul este rareori definit asa cum este el, fiind definit asa cum este necesar sa fie, din motive politice si de comportament fata de el", continua Liegeois. Astfel, imaginea acestei comunitati tine fie de folclorul erodat, fie de faptul divers simplificator. In mod necesar, romul este nomad, muzicant, murdar, porst imbracat, cersetor sau cleptoman, citeaza MEDIAFAX.

Adusi din India in Europa, in Evul Mediu, dupa o lunga oprire in Armenia, tiganii, romii sau manusii "aduc cu ei o cultura a Indiilor care provoaca frica, o cultura orala", subliniaza Eleni Tsetsekou, coordonatoarea Departamentului "Romi si nomazi" din cadrul Consiliului Europei (CoE). De mai multe secole, situatia lor a prezentat perioade mai mult sau mai putin linistite, ei devenind sclavi in Valahia, fiind ceva mai bine integrati in Imperiul Otoman, fiind exterminati in timpul Holocaustului.

  • Sunt cu adevarat romii periculosi?

"Este un cerc vicios. Tot timpul suspectata din cauza ca este diferita, aceasta comunitate a dezvoltat o cultura a excluderii, de tip a nu deranja si a nu fi deranjat. Insa, ei spera sa fie integrati cu totii. Cine alege, oare, sa fie sarac, sa aiba o speranta de viata redusa cu zece ani sau sa isi vada copiii murind de boli care nu mai exista?", continua Tsetsekou.
Citeste si:
Ciucă, mesaj de Ziua Sveti Sava: Binele oricărei minorități...
Ciucă, mesaj de Ziua Sveti...

De fapt, marea majoritate a romilor sunt sedentari si integrati. Ei sunt "invizibili", ca intr-un caz al unui bancher privat tigan din Geneva, care afirma ca este pakistanez. In Kosovo, tiganii sunt musulmani, in Gecia sunt ortodocsi, in Germania sunt protestanti, iar in Spania sunt catolici. Dar, in casele lor primeaza cultura roma. "Doua treimi dintre tigani vorbesc limba romanes, iar legile lor sunt mai puternice decat religia locala. Astfel, este de neconceput pentru un rom musulman sa aiba doua sotii", a declarat Stephane Laedrich, directorul Fundatiei Rroma, cu sediul la Zurich.

Iar obiceiruile anumitor grupuri, intre care casatoria intre adolescenti, consterneaza. "Casatoriile copiilor sau faptul ca nu sunt trimisi la scoala nu tine de cultura roma, ci de o cultura a saraciei", a declarat Eleni Tsetsekou.

Citeste si:
Presa straina despre protestul "Romania vrea autostrazi": Cea mai...
Presa straina despre...

Discriminarile sociale, scolare si profesionale lasa numerosi romi pe drumuri, saraci si marginalizati. Romii care cersesc pe strada in Elvetia fac parte din aceasta categorie, reprezentand minoritatea vizibila. Majoritatea provin din Romania si Bulgaria. "Ii putem trimite inapoi, dar revin. In Franta, de ei se ocupa asociatii, au acces la ingrijire, la apa, la electricitate. Nu este cazul si in Romania", a declarat Malik Salemkour, vicepresedinte al Ligii Drepturilor Omului si initiatorul grupului Romeurope.

Raspanditi, constituiti intr-o multitudine de comunitati, romii militeaza in vedeea federalizarii lor, pentru a-si apara mai bine drepturile. "Ei nu au consulate si ambasade, si nici un stat, ceea ce este departe de a fi o problema teoretica", a declarat Liegeois. "Multe alte minoritati, ca sarbii din Kosovo sau albanezii din Macedonia, beneficiaza de sustinerea unui stat, susceptibil sa sustina revendicarile acestora. Paradoxul este ca romii erau acolo, cu mult inainte de crearea majoritatii acestor state", a adaugat el.

Citeste si:
Copiii romi din Sibiu au interzis la singurul ștrand din oraș
Copiii romi din Sibiu au...

Toate detaliile despre cazul romilor le gasesti in Dosarul 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.