Ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, a declarat miercuri ca "8.030 de romani si bulgari aflati in situatie ilegala" au fost repatriati de Franta in tarile lor de origine, in perioada 1 ianuarie-25 august, in majoritatea cazurilor "in mod voluntar", relateaza France24 in pagina online.

Besson a precizat ca urmatoarele avioane "special inchiriate" pentru a expulza romi in Romania sau Bulgaria vor pleca de la Roissy joi, cu 158 de persoane, si de la Lyon, in aceeasi zi, cu 125 de persoane, transmite MEDIAFAX. [Viata romilor din Franta: Lacrimi si tipete - nimeni nu vrea in Romania!]

  • Plecare obligatorie sau voluntara?


Dintre cele 8.030 de persoane expulzate incepand din ianuarie, 1.291 au fost constranse sa plece, iar 6.739 au plecat pe baza voluntara, cu 27 de avioane special inchiriate, a precizat ministrul pentru AFP, intrebat despre numarul exact al romilor, cetateni ai Romaniei si Bulgariei, repatriati anul acesta.

De la 28 iulie, data la care Nicolas Sarkozy a organizat o reuniune cu privire la "problemele ridicate de comportamentul unor nomazi si romi", si pana miercuri, 681 de cetateni romani si bulgari au fost repatriati, dintre care 132 prin constrangere si 549 pe baza voluntara. [Sarkozy a declarat razboi delincventilor romi din Romania]

Dintre cele 549 de repatrieri voluntare, 185 au facut obiectul a doua avioane special inchiriate, unul plecat de la Lyon la 19 august, cu 61 de persoane, si celalalt de la Roissy, la 20 august, cu 124 de persoane. Celelalte 364 de persoane repatriate au luat avioane de linie, a precizat ministrul Imigratiei.

Cele doua zboruri prevazute pentru joi "vor duce numarul cetatenilor romani si bulgari aflati in situatie ilegala care sunt repatriati de la 1 ianuarie 2010 de la 8.030 la 8.313, iar numarul avioanelor special inchiriate de la 27 la 29", a adaugat Besson. Alte doua zboruri sunt programate pentru 14 si 30 septembrie.

Cititi si: Ar trebui Franta sanctionata pentru expulzarea romilor?

In ce conditii pot fi expulzati cetatenii europeni?

Ce alte tari mai pregatesc expulzarea romilor?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.