Cetatenii europeni pot fi expulzati "din motive de politici publice, securitate publica sau sanatate publica", dar cazurile sunt tratate la nivel individual, explica purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Justitie si Afaceri Interne intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle.
"Exista limite pe care statele Uniunii le pot institui in baza unor reguli stricte. Expulzarea sau deportarea sunt deja masuri considerate ca fiind extreme. Cetatenii europeni pot fi expulzati din motive de politici publice, securitate publica sau sanatate publica. Fiecare caz individual, insa, trebuie evaluat de statul membru - iar aceasta inseamna ca nu pot exista expulzari ale unor serii de cetateni europeni. Apoi, fiecare cetatean expulzat are dreptul sa atace in instantele nationale decizia si sa ceara anularea aplicarii ei pana nu se incheie procedurile juridice", a explicat Michele Cercone pentru Deutsche Welle, potrivit MEDIAFAX.

Presedintia si Guvernul francez au decis, in ultimele saptamani, sa inchida o serie de locuri de campare in care isi facusera tabere, mai mult sau mai putin legal, cetateni europeni de etnie roma. Unii dintre ei provin din Romania si Bulgaria - iar in cazul acestora, autoritatile de la Paris au decis expulzarea lor catre tarile de origine. [Franta: Romania profita de libera circulatie ca sa scape de romi]

Intrebat daca responsabilii UE au luat in calcul posibilitatea de a interveni in aplanarea tensiunilor din Franta, Cercone a declarat ca "integrarea romilor dispune de instrumente si politici europene", oferind ca exemplu fondurile structurale si Fondul Social European.

"Intr-o oarecare masura, prin extensie, Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurala a fost, de asemenea, folosit in anumite tari pentru integrarea populatiei rome. Iar din mai 2010, regulile de folosire a banilor din Fondul European de Dezvoltare Rurala au fost modificate pentru a simplifica accesarea acestora in folosul grupurilor minoritare cum ar fi tocmai populatiile de etnie roma. Scopul este sa li se poata construi locuinte. Este, iata, deja un efort consistent depus de Comisie si Uniune", explicat functionarul comunitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.